BENGALSKI ZALJEV: INDIJI SE PRIBLIŽAVA TROPSKI CIKLON PHAILIN, USKORO I 5. KATEGORIJE! / FILIPINIMA STIŽE TAJFUN 3. KATEGORIJE! / NA PACIFIKU I TROPSKA OLUJA WIPHA

Pregršt događanja stiže nam iz žarišta tropskih zbivanja. Na svjetskim oceanima aktivna su 3 vrlo snažna tropska sustava, a od spomena na njih 2 doslovno se čovjeku ledi krv u žilama.

Phailin je definitivno jedno od imena koje će obilježiti meteorološku 2013. godinu u svijetu. Radi se o brutalno snažnom ciklonu čak 4. kategorije koji se nalazi u Bengalskom zaljevu (naslovna slika), s putanjom na 2. najmnogoljudniju zemlju svijeta, Indiju!
Prognoze upućuju na najgori mogući scenarij. Ciklon će jačati na 5. kategoriju! Stalna brzina vjetra u ovom pogibeljnom sustavu trenutno iznosi čak 250 km/h! Od Kolkate je udaljen 390 nautičkih milja. Do kopna će ojačati na ciklon 5. kategorije stalne brzine vjetra od 140 čvorova (oko 250 km/h)!
Ciklon će svom snagom udariti na indijsko kopno tako da su posljedice, s obzirom na gustu naseljenost neizbježne. Odmah po ulasku na kopno naglo će oslabiti, a zatim se i raspasti. O njemu će nesumnjivo biti još riječi idućih dana.

Na zapadnom Pacifiku traje vrlo intenzivna sezona tajfuna. Gotovo da nema tjedna ili čak i dana bez aktivnosti oko Filipina. Uglavnom ove godine nisu imali sreće s tropskim sustavima, a čini se da im nova opasnost tek slijedi. Kopnu se približava tajfun Nari 3. kategorije, 153 nautičke milje udaljen od glavnog grada Manile. Tajfun će također svom silinom udariti na kopno Filipina, zatim oslabiti nad kopnom, ali opet nedovoljno, jer će brzo prijeći otočje i naći se na otvorenom moru s otvorenim putem ka Vijetnamu. I o ovome će nesumnjivo još biti riječi.

Ali ni to nije sve. Gotovo u istom satelitskom prizoru (slika ispod), vidi se još jedan budući tajfun. Radi se o tropskoj oluji Wipha. Na svu sreću ona ne ide na Filipine, ali će se uz jačanja i do tajfuna 3. kategorije kretati se prema Japanu, gdje je vidljivo skretanje ka sjeveroistoku prije kopna, ali još je dug put do Japana.

Sličan sadržaj