2014. najtoplija godina od početka mjerenja

Deset prvih mjeseci 2014. bili su svaki pojedinačno najtopliji zabilježeni na planetu od početka praćenja temperatura 1880., objavila je u četvrtak američka Nacionalna oceanska i atmosferska agencija objavljujući podatke za listopad.

Listopad je bio najtopliji od 1880. i također 38. listopad zaredom tijekom kojeg je temperatura u svijetu bila iznad prosječne u XX. stoljeću i postigla 14,74 stupnjeva, precizira agencija.

Za razdoblje od siječnja do listopada 2014. prosječna temperatura na površini oceana i kopna iznosila je 10,3 stupnjeva odnosno bila je za 1,5 stupnjeva viša od prosječne temperature prošlog stoljeća.

Listopad je također bio treći uzastopni mjesec i peti u šest posljednjih mjeseci s rekordnom temperaturom.

Te više temperature rezultat su toplijeg zraka na cijelom planetu na površini kopna i oceana, podjednako na sjevernoj i južnoj polutci.

Južna polutka je u listopadu zabilježila rekordne temperature na kopnu, posebice u južnom dijelu Latinske Amerike i na zapadu i jugu Australije.

Na sjevernoj polutci ovaj je listopad bio treći najtopliji mjesec u analima.

Južni dijelovi europskog kontinenta, obalne regije na zapadu Sjedinjenih Država i većina krajnjeg istoka Rusije imali su najtopliji listopad.

Središnji dijelovi Sibira tijekom tog razdoblja zabilježili su temperature 4 do 5 stupnjeva niže od prosječnih.

Temperatura na površini oceana je u listopadu 2014. bila najviša ikada zabilježena u tom mjesecu i 0,62 stupnjeva iznad prosjeka za XX. stoljeće.

Karta temperaturnih odstupanja kopna i oceana (°C) u listopadu 2014. godine (u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010.)

Karta temperaturnih odstupanja kopna i oceana (°C) za prvih deset mjeseci 2014. godine (u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010.)

Sličan sadržaj