Nastavlja se igra iščekivanja zime

scenario-ipotizzabile-per-gennaio-2015-3bmeteo-61864

Zima je vjerojatno jedno od najpopularnijih godišnjih doba, ako ne i najpopularnije, a brojni ljubitelji zime nestrpljivo iščekuju kad će ona zakucati na vrata.

U tom nestrpljenju krate dane i proučavaju se razni dugoročni prognostički materijali, slušaju sezonske najave raznih objavljivača, u nadi da će zima 2014. – 2015. biti zanimljiva.

No, najvažnije od svega je poznavati činjenice da bi se mogli iznositi neki objektivni zaključci. Pa tako krenimo s njihovim iznošenjem.

Činjenica je da je prošla zima bila jedna od toplijih i da će se takva situacija teško ponoviti. U odnosu na prošlogodišnju situaciju u stratosferi, ove godine su šanse za zimu, gledajući isključivo ovaj parametar vrlo dobre. Prošle godine polarni vrtlog bio je nedodirljiv, a ove godine već ima nekoliko ozbiljnih napada na njegovu stabilnost.


Za članove/pretplatnike:

Rekli smo već u jednom od naših tekstova, nakon što se se zatopljenje u stratosferi propagira u niže slojeve, i da bi se to vidjelo u nižim slojevima, treba od “visinskih” zbivanja proći najmanje 20 ili 30 dana. To znači da ono što se danas događa u stratosferi, bit će vidljivo tek za otprilike mjesec dana.

A trenutno se u stratosferi događa ovo. Primjetno je osjetno zatopljenje iznad Sibira, što otkriva prisutnost anticiklone koja počinje lagano ugrožavati stabilnost polarne ciklone.
Prošle godine ovakva su se događanja mogla samo sanjati, jer je polarna ciklona bila vrlo stabilna.
gfsnh-10-6

Riješili smo stratosferu, na redu je troposfera. U prizemnom sloju, Atlantik je i dalje vrlo aktivan sa svojim ciklonama, a te ciklone ne dozvoljavaju hladnom zraku spuštanje nad južni dio Europe. Neke indicije postoje za kraj studenog i početak prosinca da bi sa sjeverozapada došle i kakve fronte, kao naznaka pokšaja promjene sinptičke situacije koja na Atlantiku traje tjednima.

Iz ovoga što smo naveli vidljivo je da zima baš neće šaptom pasti ove godine, iako je DHMZ unio priličnu zbunjenost svojim javnim istupom o očekivanoj zimi. Podsjećamo, najavljuju iznadprosječnu toplu zimu.
To apsolutno ništa ne znači. Iznadprosječna toplina ne znači da neće biti hladnih dana, a 2012. godina i veljača samo je potvrda toga.
Svi službeni Europljani mišljenja su da ova zima neće biti ništa posebno, ali uvijek postoje iznimke.

Talijanska stranica 3b meteo objavila je kartu s naslovnice naše stranice s kojom upozoravaju da bi početkom iduće godine, moglo doći do jačeg zahlađenja uz aktivaciju Sredozemlja, a tome u prilog navode činjenicu da bi moglo doći do zatopljenja u stratosferi koje bi se odrazilo na stabilnost polarne ciklone.
Stratosera već sada daje naznake značajnih promjena, tako da nije isključeno da do toga i dođe.
Inače, ova bi situacija sa slike bila vrlo slična onoj iz 1985. godine kada je u Rijeci pao obilniji snijeg.

Osim 3b metea i američki Accuweather ima nešto “jaču” prognozu za zimu.

Jedno je sigurno, kojoj god strani se priklonili, neosporna je činjenica da je zima još uvijek na čekanju i da se za sada još uvijek igramo njenog dočeka.

Sličan sadržaj