STIŽE NOVA JAČA PROMJENA | Bura na Kvarneru, obilna oborina u gorju

Kratkoj stabilizaciji vremena ponovno dolazi kraj jer već noćas i u narednom periodu dolazi nova količina oborina koja će najviše biti izražena u Gorskom kotaru.

Trenutno se nalazimo u oslabljenom ciklonalnom polju koje se uz pritok nešto hladnijeg zraka stvorilo u Genovskom zaljevu i koje će se u iduća tri dana sporo kretati prema Jonskom moru.

Očekivana sinoptička situacija po modelu ICON, nedjelja 2 ujutro, wetterzentrale.de

Anticiklona koja se smjestila oko Velike Britanije sljedećih će se dana zadržati na tom području i ojačati pri čemu će se stvoriti veća razlika u tlaku između ciklone i anticiklone pa će i vjetar biti jači idućih dana.

Zbog sporog kretanja ciklone ostatak će se Hrvatske (nizinski predjeli) naći u njenom toplom i vlažnom sektoru što će rezultirati obilnijim oborinama, dok će gorske predjele tijekom utorka zahvatiti nešto hladniji zrak po visini pa će najviši dijelove ponovno vidjeti snijeg.

Nedjelju će u PGŽ obilježiti učestala kiša koja će biti uglavnom slabog i umjerenog intenziteta, a na gotovo cijelom području past će između 10 i 30 mm.
Zapuhat će slaba bura koja će sredinom dana jačati da bi do kraja dana ojačala na jaku s olujnim i orkanskim udarima.
Temperatura će se ujutro na Kvarneru kretati oko 12°C, u Gorskom kotaru oko 8°C, dok će se po danu dizati na oko 15°C (lokalno i malo više), a u Gorskom kotaru do 10°C.

Oborine prijepodne, model ICON, IstraMet
Oborine navečer, model ICON, IstraMet

U ponedjeljak na Kvarneru slijedi smirivanje vremena. Kiša će gotovo potpuno izostati, a tijekom dana će biti i sunčanih razdoblja.
Bura će preko dana još malo pojačati na olujnu s orkanskim udarima pa će problema u prometu uz obalu zasigurno biti.
U Gorskom kotaru pak duga priča, cijeli će dan padati umjerena kiša lokalno i jaka, a pritom će do kraja dana na većem dijelu pasti i preko 50 mm, pogotovo na južnom i istočnom dijelu Gorskog kotara.
Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, a prema kraju dana očekuje se smirivanje vremena i postepeni prestanak kiše.
Jutarnje temperature od 5 do 10°C na Kvarneru, u Gorskom kotaru 2-7°C, a preko dana temperatura će se penjati na Kvarneru do 15°C, a u Gorskom kotaru do oko 5°C.

Model WRF, IstraMet

Utorak donosi malo mirnije vrijeme, na Kvarneru od sredine dana pretežno vedro dok će se u Gorskom kotaru zadržati oblačno uz povremenu slabu kišu i lokalne pljuskove. Pritom na području iznad 900 metara valja očekivati i malo snijega (do 5 cm) uglavnom u prvom dijelu dana. Past će do 20 mm nove kiše.
Vjetar će na Kvarneru i dalje puhati jak, a navečer se očekuje postepeno slabljenje, dok će u Gorskom kotaru biti jakog sjeveroistočnjaka.
Jutarnja temperatura 7-11°C, u Gorskom kotaru 0-5°C, dok će se dnevne kretati slično kao u ponedjeljak.

U Gorskom kotaru će u prvom dijelu dana u utorak biti snijega, model WRF, IstraMet

Sažmimo ukratko, nastavlja se period nestabilnog vremena ovog puta uz glavno obilježje na Kvarneru jak vjetar, a u Gorskom kotaru obilne količine oborina.
Temperaturno će se zadržati ispod prosjeka pa će i dalje biti potrebne jakne. Od sredine tjedna malo toplije, ali ne i stabilnije.

Sličan sadržaj