Ciklone donijele obilnije oborine | Stabilan veći dio tjedna, a za vikend (opet) promjena vremena

Buran kraj tjedna za nama: Ciklone donijele obilnu kišu i snijeg

Jučerašnji dan obilježila je još jedna fronta uz vrlo promjenjivo vrijeme. Još u petak ciklona je prouzročila vrlo obilnu količinu kiše koja se izlila najviše u riječkom zaleđu i na zapadu Gorskog kotara.

Izvor: DHMZ

Nakon nje uslijedila je nova ciklona koja je osim obilne kiše oko Učke (oko 30 mm), uzrokovala i snijeg koji se u riječkom zaleđu spustio do svega 300 metara, a akumulacija i od 10-tak cm snijega zabijelila je sve iznad 500 metara. Snijeg je nakratko padao i na najvišim predjelima Cresa, a na ostatku područja palo je 5 – 25 mm kiše i susnježice uz čak i nekoliko munja!
U Gorskome kotaru prava snježna idila koje se ni protekla zima ne bi posramila, u nekoliko sati palo je do 25 cm snijega zbog čega je promet kroz Gorski kotar tekao otežano, a dogodile su se i brojne prometne nezgode.

Gornje Jelenje, foto: Antonija Mican

Na Kvarneru je navečer zapuhala lokalno olujna bura, u zapadnom zaleđu jak sjeverac, no zbog sporog udaljavanja ciklone prema južnom Jadranu, zadržalo se oblačno do kraja dana.

Veći dio ovog tjedna stabilno, krajem tjedna promjena vremena

U novome ćemo tjednu nakon dvije intenzivne promjene ponovno malo odahnuti, uz još malo niže temperature, barem do petka kada (možete već i pretpostaviti) stiže nova promjena vremena.

Sinoptička se situacija iznad Europe nije značajnije promjenila od proteklog tjedna, i dalje imamo Azorsko-englesku anticiklonu koja najvećim značajem djeluje na vrijeme, a grebenom se prostire skroz do Islanda i time tvori anticiklonalni blok ciklonama iz Kanade.
S druge strane nad Balkanom i Skandinavijom imamo sustav od nekoliko ciklona koje će također odigrati važnu ulogu sredinom tjedna, podvlačeći se ispod (ispred) anticiklone, dogurat će novu porciju hladnog zraka sa sjevera pri čemu će Mediteran reagirati sa potenciranjem nove ciklone kod Genove.

Sinoptička situacija u Europi, Izvor: weatheronline

Za vikend moguća dva scenarija

Točan smjer ciklone je i dalje upitan, jedna od opcija je da se nakon nastanka kod Genove udalji prema Španjolskoj, a naše bi područje ostalo pod hladnim i stabilnim sektorom do kraja tjedna, a druga je da ciklona zastane kod Genove i dodatno ojača pri čemu bi do nas polako pristigao sve topliji i vlažniji zrak.
Iako bi prije zatopljenja vjerojatno ugledali i malo snijega vrlo nisko, kroz naredni dan bi dovoljno zatoplilo po visini pa bi uslijedila nova porcija kiše za vikend.

Oba slučaja su moguća jer imamo vrlo aktivnu i nestabilnu atmosferu diljem kontinenta, a važno je i razumjeti da se većina modela teško nosi sa kompliciranim izračunima, što zbog zahtjevnosti prognoze što zbog manjka podataka uslijed smanjenog zrakoplovnog prometa zbog koronavirusa.
Krajem tjedna pomalo se na kartama ukazuje spuštanje polarne hladnoće do Labradorskog mora od kuda nastaje većina ciklona koje uspostave zonalno strujanje od sjevernog Atlantika do sjeverne Europe što kod nas može inicirati odlazak hladnoće i ponovno malo više temperature od prosjeka uz promjenjivo vrijeme ulaskom u kalendarsko proljeće.

Prognoza vremena

Ponedjeljak će obilježiti stabilno vrijeme, sredinom dana i popodne uz umjerenu visinsku naoblaku. Još ujutro puhat će jak vjetar, u zaleđu Rijeke sjeverac, na istočnom zaleđu i duž obale bura, no do sredine dana će oslabiti i okrenuti na umjeren zapadnjak na čitavom području. Navečer će oslabiti i ponovno okrenuti na sjeverac. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, u Gorskom kotaru od -4 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Utorak donosi umjerenu naoblaku cijeli dan, bit će i razdoblja uz sunce, a popodne su lokalno u Gorskome kotaru mogući i kratkotrajni pljuskovi snijega. Uz Učku će puhati umjeren do jak sjeverac, a na istoku Kvarnera bura dok u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeverac. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Srijeda uglavnom pretežno vedra, tijekom dana uz povremenu umjerenu naoblaku, a po gorju i uz lokalan kratkotrajan snijeg. Puhat će isti smjerovi na Kvarneru kao i prethodni dan, umjerene do jake jačine, a popodne i navečer u slabljenju. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -1 do 4°C, a u Gorskom kotaru od -6 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Četvrtak promjenjiv, od sredine dana uz više naoblake, lokalno u gorju uz kratkotrajan snijeg. U prvom dijelu dana bura, popodne vjerojatno okretanje na istočnjak. Temperaturno za 1 – 2°C hladnije.

Za petak i vikend dodatno ćemo napisati prognozu i nadamo se uljepšati vam vrijeme na otvorenom.

Sličan sadržaj