90% svjetske populacije proživjelo je jedno od najtoplijih ljeta u povijesti mjerenja

Sjeverna hemisfera, koju čini 90% svjetske populacije, upravo je zabilježila svoje najtoplije klimatološko ljeto i to na rekordnoj razini, objavili su u ponedjeljak znanstvenici iz Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA).

Za sadašnji tijek godine, 2019. je treća najtoplija godina zabilježena nakon 2016. i 2017. godine. Prema NOAA, 9 od 10 najviših globalnih temperatura kopna i oceana na površini u razdoblju od lipnja do kolovoza dogodilo se ove godine.

Bilo je ovo drugo najtoplije ljeto na globalnoj razini, prema NOAA, zajedno s drugim najtoplijim kolovozom na Zemlji.

Južna Amerika, Afrika, Europa, Meksički zaljev i Havajska regija imali su takav temperaturni odmak od prosjeka tijekom ljetnih mjeseci da su se svrstali među tri najtoplija takva razdoblja. Primjerice, Afrika je zabilježila svoje najtoplije razdoblje od lipnja do kolovoza, navodi se u izvješću NOAA-e.

Europa se tijekom ljeta našla na udaru brojnih valova vrućine, koji su donosili rekordno visoke temperature nad kontinent, čime je Pariz nadmašio svoju ljetnu temperaturu zraka ikad zabilježenu. Njemačka i Francuska zabilježile su svoje treće najtoplije ljeto, dok je Austrija imala svoje drugo najtoplije ljeto. U srpnju su Francuska, Belgija, Njemačka, Nizozemska i Velika Britanija postavile svoje nove temperaturne rekorde.

Aljaska je jedno područje koje je najviše stradalo od vrućina. Osam od dosad trinaest najtoplijih dana na Aljasci zabilježeno je upravo u 2019. godini.

U zračnoj luci Anchorage izmjerena su 32,2 °C, prvi put u povijesti te meteotološke stanice na datum 4. srpnja. Anchorage je ove godine čak osam puta zabilježio temperature zraka oko 27 °C, što je najviše otkad je na tom području 1917. započelo mjerenje i promatranje vremena.

Sličan sadržaj