AccuWeather izdao prognozu za nadolazeću zimu u Europi

accua11
Prema meteorolozima AccuWeathera u nadolazećoj zimi mogao bi se ostvariti veliki broj snažnih oluja nad zapadnom i srednjom Europom.

Istočni dijelovi Europe mogu očekivati mirniju i blagu zimu, iako se i tamo u drugom dijelu zime mogu očekivati jači prodori hladnoga zraka.

Veliku Britaniju očekuju snažnije oluje tijekom prosinca i veljače, pri čemu se očekuje količina oborina znatnije od prosjeka. Osim velike opasnosti od poplava, velike probleme u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj mogao bi uzrokovati olujan vjetar.

Česte oluje iz Atlantika utjecati će na vrijeme u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj. Snažni vjetrovi će najviše problema donositi Nizozemskoj, Belgiji i u središnjim i sjevernim predjelima Njemačke.

Snažne oluje koje su uobičajene u veljači i ožujku, Francusku bi mogle pogoditi već u prosincu. Prijetnja za poplave će se povećavati u siječnju i veljači na području južne Njemačke.

Blaga zima se očekuje od sjevera Španjolske do južne Francuske. Međutim, veća količina kiše u drugoj polovici zime dovest će do opasnosti od poplava. Sjever Španjolske može očekivati porast količine oborina krajem zime, dok će ostatak Španjolske i Portugala dobiti količinu oborina malo ispod prosjeka.

Klizišta tla moguća su u podnožju Pirineja, veće količine snijega na najvišim visinama.

Skijališta u Alpama mogu očekivati snijeg nešto kasnije nego uobičajeno, ali bi se zato sezona mogla nešto produžiti.

Period dužeg suhog razdoblja može se očekivati i duž Balkanskog poluotoka. Olujni sustavi neće direktno utjecati na regiju i ne očekuje se ponavljanje velikih poplava.

Manje količine snijega očekuju se na Dinaridima, Balkanskim planinama i Karpatima. Temperaturno se očekuje toplija zima.

Arktička hladnoća najviše će se osjetiti u Ukrajini i Slovačkoj, iako će prva polovica zime biti nešto blaža. Hladne fronte u drugoj polovici zime donositi će izrazito veliku kolčini arktičkog zraka.

Sličan sadržaj