Noćni sati, a temperature – zimske!

clipboard01

Bez sumnje, zima nam je stigla na velika vrata, a tek što smo se priviknuli na kalendarsku jesen. Nakon prolaska fronte početkom ovog tjedna, otvorio se put osjetno hladnijem zraku sa sjevera i sjeveroistoka Europe, koji je osjetno hladniji od prosjeka za ovaj dio godine.

Dovoljno je pogledati izmjerene temperature u 00:50h gdje se u Gorskom kotaru i Lici kreću od -2 do 3°C, u Istri i na Kvarneru od 3 u zaleđu obale, do ipak osjetno toplijih 15°C na otvorenom moru Istre i na jugu Kvarnera. Ove temperature iznad 10°C na sjevernom dijelu većinom su iznimka, jer je većina postaja smještena u rasponu od 3 do 10°C.

Hladno je i u unutrašnjosti Hrvatske, temperature se spuštaju i do -1°C, dok je Dalmacija ipak toplija pa temperatura raste i do 15°C na jugu.

Još uvijek pristiže naoblaka od ciklone sa sjeveroistoka pa nije vedro, jer da je vedro temperature bi se još niže spustile od trenutnih vrijednosti.

Ovo debelo odstupanje od prosjeka, malo će se smanjiti od petka, ali će temperature biti i dalje niže od prosječnih vrijednosti.

Što se vremenskih prilika tiče do kraja tjedna, modeli su u fazi totalne konfuzije. Tako je tijekom srijede u najavi bila kiša od subote, uz svježe vrijeme pa čak i snijeg u najvišem gorju, a trenutno se iz “ničega” stvorilo lijepo vrijeme za vikend.
Bit će zanimljivo vidjeti hoće li tako i ostati.

Neupućeni mediji već su se raspisali o mjestima sa snijegom za vikend, pozivajući se na 7-dnevnu prognozu DHMZ-a, a već se 100 puta u meteorološkim krugovima pisalo i pričalo o tome da je 7-dnevna prognoza izravan računalni izračun i da mu ne treba vjerovati. Ali, naslov prodaje novine, zar ne?

Snijeg je za nedjelju bio moguć samo u najvišem gorju, nikako u naseljenim područjima. Ali sad je i to stavljeno pod znak upitnika, obzirom na trenutno “raspoloženje” modela.
No, s njima se nikad ne zna. Ne bi bilo prvi put da unutar 24h prikažu dva potpuno različita scenarija. U tome i je draž meteorologije.

Naslovna: Pregled temperatura u regiji u 00:50; Izvor: Pljusak.com

Sličan sadržaj