Matthew ide prema SAD-u, moguć i uragan 4. kategorije

at201614_sat

Nakon što je pogodio centralni dio Kariba i za sobom ostavio pustoš i razaranje, posebno na Haitiju gdje je život izgubilo najmanje 11 osoba, supersnažni uragan Matthew nastavio je svoj put u smjeru Bahama, gdje stiže kao uragan 3. kategorije sa stalnom brzinom vjetra od 195 km/h.
Tek je malo bio izgubio na brzini na visokim predjelima Kube i Hispanjole, a zatim nastavlja svoj harački pohod.

Na području od Haitija do Bahama lokalno je palo i preko 300 mm kiše, uz razaranje, poplave i odrone. Slično očekuje i stanovnike Bahama, gdje uragan tek treba stići.
Ono što je još više užasavajuće je da će sustav tek jačati te pogoditi jugoistok SAD-a snagom uragana 4. kategorije, što jamči stalnu brzinu vjetra veću od 209 km/h.

Zbog situacije je na Floridi proglašeno izvanredno stanje, a stanovništvo se evakuira iz obalnog područja.

Uragan Matthew bit će jedan od najjačih uragana u povijesti na američkom kopnu, a već je postao treći najjači u povijesti koji je pogodio Haiti.

Pored njega, tek ćemo kao crticu navesti da se istočno od Bermude formirala i tropska oluja Nicole, koja ne prijeti kopnu.

Chaba također opasan
Sve oči uprte su u Matthewa, ali i nekadašnji supetajfun Chaba imao je itekako što reći na japanskoj Okinawi, gdje je stigao brzinom vjetra većom od 210 km/h. Spominju ga kao najjači tajfun u povijesti na otoku, a prilikom njegovog udara tisuće ljudi ostalo je bez struje.
Donoseći obilnu kišu i snažan vjetar brzo se udaljio od japanskih otoka i krenuo prema kopnu, gdje je između Japana i Južne Koreje znatno oslabio.
Trenutno je snažna tropska oluja, sposobna i dalje donositi veću kišu, ali i nešto manje vjetra. Na otoku Honshuu, očekuje se tijekom četvrtka.

Sličan sadržaj