Accuweather izdao sezonsku prognozu za proljeće u Europi: Hrvatska na putu iznadprosječnoj toplini i jakim grmljavinskim nevremenima

650x366_02151624_2016-europe-spring-highlights

Kalendarska zima još uvijek traje, a američki Accuweather već je dugoročno zavirio u karte i evo što ma za reći za proljeće na Starom kontinentu.

Predviđaju cijeli koloplet meteoroloških zbivanja, suše, oluje, temperaturne uspone i padove te iznadprosječnu toplinu, ali i hladnoću.

Sjevernu Španjolsku, Francusku, Belgiju, Alpe i Njemačku očekuje proljeće s čestim oborinama, nerijetko i obilnijim, uz pojavu grmljavinskih oluja. Nastavak je to već započetog trenda tijekom ove zime, gdje se Atlantik nije mogao nikako umiriti.
U Ujedinjenom Kraljevstvu sjever će dobiti olakšanje od zime i iznadprosječnih oborina, dok će se na jugu nastaviti promjenjivo i nestabilno vrijeme.

Na jugu Španjolske i Portugala pogoršat će se suša. Jug Španjolske tek je dobio 20 ili 30% zimske količine oborina, a taj trend izostanka oborina nastaavit će se i tijekom proljeća.

Od ožujka do svibnja prognostičari Accuweathera iznadprosječnu toplinu daju području od Italije preko Balkanskog poluotoka sve do Ukrajine.
Treba svakako istaknuti i Hrvatsku gdje će osim iznadprosječne topline biti moguće i velike grmljavinske nepogode. Osim nas, jake oluje moguće su na sjeveru Italije, u Sloveniji te Mađarskoj.
Za razliku od iznimno kišovitog starta 2016. godine na ovom području, predviđa se da će iznadprosječne temperature doprinijeti smirivanju kišnog razdoblja, gdje je primjerice u Rijeci, u samo 2 mjeseca palo do 500 mm kiše, a brojka još nije konačna.

Poljsku, Bjelorusiju i baltičke države očekuju temperaturni usoni i paadovi, naročito tijekom ožujka, gdje ćće zatopljenja biti prekidana hladnim prodorima sa sjevera. Najhladnije vrijeme očekuje se na području Skandinavije, gdje će proljeće najteže stići ove godine.

Naslovna: Accuweather

Sličan sadržaj