DHMZ i AccuWeather izdali sezonske prognoze

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) na svojim je službenim stranicama iznio najnovija predviđana vezana uz sezonsku prognozu za ljeto. Prema njihovoj najavi, bit će toplije od prosjeka uz veliku, na Jadranu i vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature od uobičajene izgledno je u sva tri mjeseca. Pritom je vjerojatnost za veće pozitivno odstupanje povećana na Jadranu, osobito u lipnju i kolovozu. Kod takvog signala može se zaključiti da se očekuje toplije danju, ali i noću, odnosno minimalna temperatura također će odstupati od prosjeka, moguće i znatno.

Također se za cijelu Hrvatsku može reći da ipak postoji vjerojatnost da će tijekom ljeta biti pojave toplinskih valova, no na sezonskoj skali ne može se prognozirati koliko će oni trajati ni kada će se dogoditi.

Prognoza količine oborine mnogo je složenija od prognoze temperature, osobito na sezonskoj skali, pa je i njezina pouzdanost manja. A prema dostupnom prognostičkom materijalu, ukupna sezonska količina oborine predviđa se uglavnom oko klimatološkog srednjaka uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Signal za mjestimice više kiše od mjesečnog srednjaka postoji u srpnju, ponegdje i lipnju, a s obzirom na pljuskoviti karakter oborine uobičajen u toplom dijelu godine te lokalne faktore (orografija, blizina mora) velika je vjerojatnost za nejednoliko raspoređenu oborinu. Naime, ponegdje s pljuskom može pasti veća količina oborine – usporediva s tjednim, moguće i mjesečnim srednjakom (koji je primjerice u ljetnim mjesecima ponegdje u Dalmaciji relativno malen – npr. 20 do 30 mm), a ponegdje oborine mogu i izostati u duljem vremenskom razdoblju – nekoliko tjedana). S druge strane, u kolovozu postoji vjerojatnost za manjak oborine, ali to opet ne isključuje lokalne pljuskove.

S druge pak strane američka privatna meteorološka tvrtka, AccuWeather, tradicionalno je istupila u javnost sa svojom sezonskom prognozom za ljeto. Prema njima, upravo naši krajevi, kako oni kažu “imat će najsporiju tranziciju u ljeto”, a posljedično tome oborine, nerijetko i obilne prouzročit će najveći rizik od poplava, u kontinentalnom dijelu Hrvatske i česta jača grmljavinska nevremena.

Zajedničko objema prognozama je da bi nam ljeto trebalo dati puno oborinskih trenutaka, a u kojoj mjeri će se te najave i ostvariti, pokazat će vrijeme. Primjerice sezonska prognoza AccuWeathera za proljeće 2023., u većoj je mjeri odstupila od onog što se u konačnici dogodilo, tako da sezonske prognoze uvijek treba uzeti s velikim oprezom.

Sličan sadržaj