Promjenjiv i povremeno nestabilan tjedan uz visinsku ciklonu

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ
Prikaz sinoptičke situacije opisane u drugom odlomku teksta.

Proteklih je dana vrijeme ipak prevladavalo nestabilno, a do ponedjeljka samo su mjestimična područja po zaleđu Rijeke i gorju dobila solidnu količinu kiše što će reći da su oborine bile pljuskovitog i izrazito lokalnog karaktera. Visinska je ciklona ovih dana glavni krivac za ovo promjenjivo i nestabilno vrijeme, a čini se kako će u sličnom „tonu” nastaviti i ovaj tjedan.

Sinoptička situacija

Gledajući sinoptičku sliku prizemnog tlaka zraka ne uočava se nikakva jača nestabilnost nad našim područjem, dapače, veći dio središnje, jugoistočne, istočne i sjeverne Europe pod utjecajem je anticiklone koja se centrom nalazi oko Škotske, kao što možemo vidjeti i na naslovnoj fotografiji. Tek zapadni i južni predjeli Europe nalaze se pod blago sniženim tlakom zraka, a najbliže ciklone nalaze se kod Libije te Azorskih otoka.

S obzirom na takav položaj sustava, prema našem području pristiže zrak s jugoistoka kontinenta koji nije vrućeg karaktera jer se povlači skroz sa sjeveroistoka Europe pa su temperature proteklih dana bile sasvim ugodne i podnošljive, a takve će biti i narednih par dana.

Ono što stvara nestabilnu atmosferu vidljivo je ako na kartama promatramo više plohe atmosfere, točnije ako promatramo kretanje sustava na 5500 m.n.v. gdje se jasno uočava da se iznad Njemačke nalazi centar visinske ciklone koja zahvaća južnim dijelom i naše područje pa na toj visini struji zrak s jugozapada. Zbog toga po visini struji vlažan zrak koji uz pojačanu insolaciju sunca u ljetnim danima stvara gotovo idealne uvijete za lokalne grmljavinske nestabilnosti i oluje kakve nas prate protekla 3 dana.

Prikaz sinoptičke situacija opisane u odlomku iznad. Vidljiv je blago svjetliji krug na području Njemačke i dijelom Francuske koji označava položaj i prisutnost visinske ciklone. Izvor : Meteociel

Visinska bi ciklona do petka trebala biti na tom području oko Njemačke što znači da će barem do petka vrijeme sredinom dana biti nestabilno, osobito u zaleđu Rijeke i gorju gdje se mogu stvarati i jači grmljavinski sustavi. Od petka slijedi odmicanje ciklone prema istoku pa će i po visini vjetar okrenuti na sjeverne smjerove koji bi mogli barem nakratko uzrokovati stabilnije vrijeme.

Iako ni vikend ne bi trebao biti skroz stabilan, kiša je na ovom području ipak potrebna ljeti jer smo postepeno već ulazili u period suše na širem području Istre i Kvarnera. Dugotrajne stabilizacije nema na vidiku, kao ni pretjerane topline.

Detaljna prognoza za PGŽ

Utorak umjereno do potpuno oblačan, a od jutra do popodne izgledni su lokalni pljuskovi s grmljavinom pa bi ukupno moglo pasti na lokalnim područjima i preko 30 mm dok na ostatku područja 1 – 15 mm. Vjetar slab povremen južnih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 21°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Tijekom dana na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C.

Srijeda pretežno vedra do sredine dana od kada će prevladavati umjerena naoblaka, a lokalno su u zaleđu i gorju mogući i kratkotrajni pljuskovi. Povremeno će zapuhati slab vjetar južnih smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C.

Četvrtak ujutro vedar, a zatim će započeti razvoji oblaka koji bi već sredinom dana trebali uzrokovati oblačno vrijeme te mjestimičnu kišu i pljuskove s grmljavinom, osobito u zaleđu Rijeke i gorju, a nešto manje po otocima. Sredinom dana će puhati slab povremen vjetar jugozapadnih smjerova, a ostatak dana mirno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C. Tijekom dana maksimalna na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 18 – 23°C, no nailaskom oborina temperatura će se brzo sniziti.

Prikaz očekivanog položaja razvoja lokalnih pljuskova u zaleđu Rijeke (oko Učke) te na području Gorskog kotara i dijelom otoka. Izvor : Meteoadriatic

Petak i vikend također promjenjivi, sredinom dana uz porast naoblake izgledni su lokalni pljuskovi i kiša, ponovno više u zaleđu i gorju nego na moru i otocima. Temperaturno slično ili za stupanj dva više nego prethodnih dana.

Sličan sadržaj