Još jedan ne potpuno stabilan tjedan, temperaturno oko prosjeka

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutne sinoptičke situacije opisane u drugom odlomku teksta.

Gotovo svakodnevne lokalne nestabilnosti postale su uobičajeni „mood” od početka mjeseca lipnja, a temperaturno i oborinski se nalazimo u prosjeku za doba godine pa možemo reći kako je ovo klimatološko ljeto počelo baš onako kako treba. Srećom ni u ovom se tjednu temperature neće odveć povisiti, no oborina bi ipak moglo biti nešto manje.

Sinoptička situacija

Po sjeveru Europe se i dalje prostire anticiklona čiji se centar nalazi zapadno od Norveške, a grebenom je povezana s drugom anticiklonom koja se nalazi na granici Kazahstana i Rusije. Obje čine jedan veliki sustav pa prema našem području struji istočno visinsko strujanje koje održava prosječne temperature zraka.

Ciklona koja je prošli tjedan bila na zapadu Europe pomaknula se prema Alžiru gdje je ojačala te se trenutno nalazi kod Tunisa. U sklopu te ciklone, prema sjeverozapadu Mediterana prostire se dolina koja uzrokuje povećanje vlage u višim slojevima atmosfere, a pomakom ciklone prema istoku (obali Libije) nakratko će doći do formiranja slabog sekundarnog centra na jugu Jadrana što će uzrokovati nove obilnije oborine na tom području.

Pošto se sekundarni centar ne bi trebao pomicati sjevernije prema našem području, tako će i oborine raspršiti bura koju će ojačati tijekom četvrtka pa bi naše područje trebalo proći uglavnom bez značajnijih oborina, a jačanjem istočnog visinskog strujanja dnevne će temperature ostati ispod 30°C.

Prikaz sinoptičke situacije u petak kada će se ciklona nalaziti kod Grčke, a prema našem području će postepeno nailaziti topliji zrak sa zapada. Izvor : Neverin

Odmakom ciklone prema Grčkoj, oslabit će sekundarni centar te će čitavo područje Hrvatske i regije doći pod sjeveroistočno visinsko strujanje koje će obilježiti par stabilnih dana.

Krajem tjedna doći će do postepenog pomicanja anticiklone na sjeveru kontinenta prema sjeveroistoku što bi moglo omogućiti približavanje ciklone na zapadu Europe te potencijalno uzrokovati podizanje toplog Afričkog zraka prema zapadu i jugozapadu Europe čime bi i naše područje moglo biti zahvaćeno nešto višim temperaturama, no zbog dalekog termina prognoziranja detalje donosimo u novoj tjednoj najavi, a do tada još uživajte u ugodnim ljetnim temperaturama jer kalendarski ljeto tek kreće 21.06.2023 oko 10 sati ujutro.

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda poluoblačna, a popodne i navečer mogući su lokalni pljuskovi ponajprije u gorju te zaleđu Kvarnera. Jačih olujnih nevremena ne bi trebalo biti. U Gorskom kotaru će čitavi dan puhati slab, na momente i umjeren istočnjak dok na Kvarneru do navečer slab vjetar promjenjiva smjera, a zatim okretanje na umjerenu i jaku buru koja bi na istoku Kvarnera lokalno mogla imati i olujne udare kasno u noć. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, u zaleđu Rijeke do 14°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C.

U četvrtak tijekom noći i jutra uz umjerenu do potpunu naoblaku, a lokalno može biti i kratkotrajne kiše. Već do sredine dana trebalo bi se razvedriti pa će na većini područja prevladavati vedro, a navečer ponovno uz mjestimičnu umjerenu naoblaku. Na Kvarneru će puhati jaka bura, na istoku Kvarnera i u Velebitskom kanalu lokalno će biti i orkanskih udara dok u gorju umjeren istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, u zaleđu Rijeke do 13°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 16 – 21°C.

Prikaz brzine udara vjetra u četvrtak kada se očekuje vrhunac bure na Kvarneru. Izvor : Istramet

Petak do sredine dana pretežno vedar, a zatim uz povremenu umjerenu naoblaku, a lokalno može biti i kratkotrajnih pljuskova, ponajprije oko Učke. Bura će puhati umjereno i jako još do jutra, a zatim slijedi postepeno slabljenje do navečer na slabu i umjerenu s jakim udarima. U gorju slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, u zaleđu Rijeke do 12°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 22 – 27°c, a u Gorskom kotaru 16 – 21°C.

Subota slična petku, ali uz nešto izraženija lokalna nevremena kojih bi manje trebalo biti na moru i otocima. Zapuhat će zapadnjak i sjeverozapadnjak, a temperaturno slično petku.

Nedjelja nešto stabilnija uz stupanj dva više temperature.

Sličan sadržaj