Monotono i stabilno vrijeme do daljnjeg

Izvor naslovne ilustracije: DHMZ
Prikaz odstupanja srednje dnevne temperature od višegodišnjeg prosjeka. Vidljivo je značajno odstupanje na grafu.

Već je gotovo dva tjedna proteklo od zadnje kiše koja je bila višednevna i obilna, a srećom i da je, jer period u kojem se nalazimo proteklih 12 dana te period koji slijedi nastavit će niz suhih i stabilnih dana pa postepeno ulazimo u period suše.

Sinoptička situacija

Kao i protekli tjedan veći dio Europe nalazi se pod dominacijom velike anticiklone čiji se centar nalazi zapadno od Irske. Pri takvom položaju sustava (zbog rotacije zraka u sustavu u smjeru kazaljke na satu), sjever i istok Europe imaju osjetno hladnije temperature zbog spuštanja hladnog zraka sa sjevera do tih područja Europe dok se zapad i jug kontinenta nalaze pod toplim sektorom, odnosno višim temperaturama zraka.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad. Vidljiva je anticiklona koja “vlada” većim dijelom Europe. Izvor : Neverin

Osim što prema našem području struji topliji zrak, nalazimo se i pod istočnim te sjeveroistočnim visinskim strujanjem što donosi pretežno suh zrak nad naše područje. Pritom je zbog orografije našeg područja, visinskih „poremećaja“ strujanja zraka te iznadprosječno toplih dana, izražena konvektivna nestabilnost koja uzrokuje lokalne pljuskove koji su proteklih dana bili rezervirani uglavnom samo za gorska područja. Takve konvektivne oborine izgledne su i u danima pred nama, no bitno je naglasiti kako su one vrlo lokalnog karaktera te će više „pogađat“ područja na istočnim obroncima Dinarida (Gorski kotar te rubno zaleđe Rijeke).

S obzirom da se sustav anticiklone drži poprilično stabilno proteklih dana, izgledno je da će se nastaviti održavat i narednih dana kao što je to klasična situacija po ljeti. Time je centar anticiklone stacioniran na jednom području te vrlo malo meandrira oko tog područja pa se i vrijeme oko tog sustava odražava monotono bez većih promjena. Do pomaka centra anticiklone prema trenutnim izlazima modela izgledno je tek krajem tjedna, no koliko će to utjecati na značajniju promjenu vremena ostaje nam da vidimo u idućoj tjednoj najavi, a do tada uživajte u iznadprosječnim temperaturama i stabilnom vremenu.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak na Kvarneru veći dio dana uz umjerenu naoblaku dok u Gorskom kotaru uz više oblaka sredinom dana su izgledni i lokalni kratkotrajni pljuskovi koji dijelom mogu zahvatiti i obalno područje Kvarnera. Na Kvarneru će puhati umjerena, na istoku Kvarnera i jaka bura s olujnim udarima, a u Gorskom kotaru slab do umjeren istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16-21°C, u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 16 – 21°C.

Srijeda na Kvarneru pretežno vedra dok u Gorskom kotaru u prvom dijelu dana uz umjerenu do potpunu naoblaku, a tijekom noći je moguća i povremena lokalna kiša ili pljusak što također vrijedi i za zaleđe Kvarnera. Na Kvarneru će i dalje puhati umjerena bura, na istoku i jaka s olujnim udarima, a u Gorskom kotaru slab do umjeren istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, u zaleđu Rijeke do 13°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Tijekom dana na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Prikaz brzine udara vjetra. Vidljive su olujne brzine udara bure na istoku Kvarnera. Izvor : Istramet

Četvrtak do sredine dana pretežno vedar, a zatim uz razvoj konvektivne naoblake moguće su lokalne nestabilnosti u obliku pljuskova. Bura do sredine dana umjerena, na istoku Kvarnera i jaka, a zatim slijedi postepeno slabljenje prema kraju dana dok u Gorskom kotaru slab povremen istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, u zaleđu Rijeke do 13°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 18 – 23°C.

Petak i subota slični četvrtku. Do sredine dana pretežno vedro, a zatim postepeno stvaranje naoblake te na području Gorskoga kotara i lokalnih pljuskova. Na Kvarneru će dominantno puhati bura, u gorju istočnjak, a temperaturno slično kao proteklih dana.

Nedjelja donosi možebitnu promjenu vremena, no detalje u vezi toga čitajte u trodnevnim prognozama.

Sličan sadržaj