Stabilno do daljnjeg, za vikend „topla” bura

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutne sinoptičke situacije opisane u drugom odlomku teksta.

Prošlo je već tjedan dana od zadnje višednevne kiše pa je red došao i na višednevno suho vrijeme. Uz veoma stacionarne položaje sustava nad Europom, vrijeme se neće bitnije mijenjati do daljnjeg.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo između dva bitna sustava u ovome tjednu, na području sjevera Afrike nalazi se polje niskog tlaka uz prateću ciklonu kod Tunisa dok se malo sjevernije od Azora smjestio centar velike i prostrane anticiklone koja se izdužila preko cijelog Atlantskog oceana te dalje prema središnjoj i sjevernoj Europi.

Ta će anticiklona meandrirati oko svog položaja (zapadno od Velike Britanije) čitavi tjedan, a greben anticiklone bit će stalno u gibanju prema središnjoj i sjevernoj Europi. Zbog toga će naše područje biti gotovo cijeli tjedan pod sjeveroistočnim visinskim strujanjem koje donosi relativno suh zrak s kopna.

Ciklonalna polja južno od nas zbog anticiklone neće imati mogućnost uzdizati se prema sjeveru (kao cijeli ovaj mjesec do sad) pa samim time ostajemo pod suhim sektorom.

Osim stabilnog i suhog vremena, ipak će postojati mogućnost za povremene lokalne pljuskove jer bi po visini trebao nailaziti nešto svježiji zrak koji bi mogao potencirati konvektivne razvoje, no takvi su razvoji naj izgledniji jedino u gorju dok će obala i otoci imati većinom suho rano-ljetno vrijeme.

Prikaz sinoptičke situacije u subotu kada će nad nama jačati polje anticiklone te bura dosezati svoj vrhunac. Izvor : Neverin

Koliko će ovakva postavka sustava potrajati još je upitno za reći, no zbog sporog i većinom stacionarnog kretanja anticiklone, moguće je i da cijeli mjesec prođe sa stabilnim i većinom suhim vremenom.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Srijeda na Kvarneru pretežno vedra dok u zaleđu Rijeke te Gorskome kotaru uz povremenu umjerenu naoblaku, a popodne nije isključena ni mogućnost za kratkotrajne lokalne pljuskove. Vjetar na čitavom području slab povremen istočnih smjerova. Maksimalna dnevna temperatura na Kvarneru 22 – 27°C, a u Gorskom kotaru 16 – 21°C.

Četvrtak ponovno većim dijelom pretežno vedar, tek povremeno može biti kratkotrajne umjerene naoblake uglavnom visinskog tipa. Na Kvarneru tijekom jutra i večeri te po noći umjerena bura koja na istoku može imati i jake brzine s lokalnim olujnim udarima dok u gorju slab do umjeren istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, u zaleđu Rijeke do 12°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 19 – 24°C.

Petak pretežno vedar, jedino popodne može biti kratkotrajne umjerene naoblake, a na području Učke i lokalne kratkotrajne kiše. Bura ujutro i tijekom dana umjerena, na istoku Kvarnera i jaka s olujnim udarima, a zatim navečer slijedi jačanje bure na umjerenu i jaku s olujnim te lokalno i orkanskim udarima. U Gorskom kotaru cijeli dan umjeren sjeveroistočnjak.

Prikaz brzine udara bure u petak navečer. Lokalno bi na Kvarneru udari mogli dosezati preko 140 km/h. Izvor : Istramet

Vikend vedar i stabilan. Bura će dosegnuti svoj vrhunac u prvom dijelu subote, a zatim slijedi postepeno smirivanje do kraja tjedna. Dnevne temperature u subotu malo svježije, no noćne zbog bure nešto više dok u nedjelju ponovno malo toplije.

Sličan sadržaj