AccuWeather objavio predviđanje za nadolazeću zimu

AccuWeather, zima 2018./2019.

Američki meteorološki servis AccuWeather ovih je dana objavio sezonsku prognozu za nadolazeću zimu u Europi, prema kojoj ljubitelji hladnoće i snijega neće biti zadovoljni.

Kao što se može uočiti na naslovnoj ilustraciji naš dio Sredozemlja očekuje topla zima kao i veći dio kontinenta. Dominirat će jaka strujanja s Atlantika koja će zimu izuzev kratkotrajnih prodora držati podalje od naših krajeva, duboko u Rusiji.

Uslijed djelovanja ciklona Britansko otočje bit će izloženo jakim vjetrovima, a tople ciklone zatim će se premještati preko Skandinavije dalje na istok. U takvoj situaciji jasno je da će se naši krajevi nalaziti u toplom sektoru tih ciklona.

Prema AccuWeatheru suho i toplije vrijeme od prosjeka očekuje Španjolsku i Portugal, a područje toplijeg vremena protezat će se sve do Balkana. Takva prognoza upućuje na dugotrajnu toplu anticiklonu koja nam donosi slične vremenske prilike kao i ovih dana.

Višemjesečni nedostatak oborina mogao bi predstavljati “temelj” za požarnu sezonu iduće godine, pošto očekuju neobično dugotrajan period suhog i toplog vremena koji će na Iberijskom poluotoku potrajati tijekom cijele zime.

Uslijed izostanka ciklona i prodora hladnog zraka, u problemima bi se mogla naći skijališta na Balkanu gdje je izgledan izostanak snježnih oborina. U isto vrijeme za zapadne Alpe predviđaju ekstremno obilne snježne oborine uz mogućnost lavina.

Hladan zrak držat će se daleke Rusije, stoga se ne očekuje ponavljanje prodora vrlo hladnog zraka na zapad Europe kakvom smo svjedočili prošle zime. Vrhunac hladnijeg vremena na istoku kontinenta treba očekivati u drugom dijelu zime. (IM)

Sličan sadržaj