Alarmantni rezultati istraživanja: Razina mora mogla bi porasti i više nego što se mislilo!

Foto: Srđan Hulak
Foto: Srđan Hulak

Znanstvenici, s američkih sveučilišta, koji se bave klimatskim promjenama, Robert DeConto i David Pollard, ističu da bi porast razine mora za metar i pol do 2100. godine, odnosno za pola metra više nego što se ranije predviđalo, mogao predstavljati pravu katastrofu za brojne gradove koji se nalaze na niskoj nadmorskoj visini.

Opasnost od porasta razine mora je mnogo veća jer su znanstvenici podcijenili učinak atmosferskog globalnog zatopljenja na antarktičkim ledenim plohama.
Topliji zrak, gravitacija i manjak zaleđene vode rezultirati će bržim topljenjem leda na zapadu Antarktika te u konačnici i podizanjem razine mora.

Prema izvješću stručnjaka za klimatske promjene iz 2013. godine, najgori scenariji su uključivali podizanje morske razine za 52 do 98 cm do 2100., no ova nova studija upućuje da bi stvarno povećanje moglo iznositi metar i pol, što bi predstavljalo veliku prijetnju gradovima od New Yorka do Šangaja.

Znanstvenici su podsjetili i upozorili da u vrijeme kada su srednje temperature bila jedva nešto više nego danas, razina mora bila je puno viša i ako se emisija stakleničkih plinova nastavi sadašnjim tempom, razina mora će se do 2100. povećati oko metar, a samo jedno stoljeće kasnije za šokantnih 13 metara!

Već nekoliko puta smo se osvrtali na summit o klimatskim promjenama koji je održan krajem prošle godine u Parizu, na kojem je međunarodna zajednica postavila zadatak da se globalno zagrijavanje ograniči na 2°C u odnosu na predindustrijsko vrijeme. Ako premašimo zadani prag, tada stručnjaci predviđaju nepovratne i dramatične posljedice za brojne regije planeta.

Ipak, završimo ovaj članak u optimitičnom tonu pa zaključimo da ako se emisija stakleničkih plinova smanji, te bi se tako i zagrijavanje ograničilo na 2°C u odnosu na predindustrijsko vrijeme, tada ne bi smjelo biti daljnjih promjena, a razina mora bi se do 2100. podignula za samo 20 cm.

Sličan sadržaj