Nemilosrdna toplina na Arktiku rezultirala rekordno niskom maksimalnom površinom morskog leda

25485126290_e822be9ae3_o

Arktički je led proteklog tjedna vidio svoj maksimum, ali vijesti nisu dobre. Zbog rekordno tople zime, zabilježeni je maksimum rekordno nizak, što se događa drugu godinu za redom.

Prema mjerenjima koje su izvršili NASA i NSIDC, 24. ožujka površina leda 14.52 milijuna km2. To je za 13 000 manje od prošlogodišnjeg rekorda, a čak milijun manje u odnosu na prosjek maksimuma 1981-2010.

Prema evidenciji NOAA-e, NASA-e i drugih agencija, nikad Arktik nije imao tako čudnu i toplu zimu, a o kojoj se toplini radi, najbolje svjedoči podatak da je zima imala najveće pozitivno odstupanje upravo na Arktiku. Na cijelom planetu nije zabilježeno toliko odstupanje od prosjeka za 20. stoljeće kao tamo.

Uobičajeno ponašanje leda na Arktiku je da se minimum doseže sredinom ili krajem rujna, a maksimum u veljači ili ožujku. I dalje postoji takva priroda procesa, ali je zabrinjavajuće da je maksimum prekrivenosti morskih površina ledom sve manji, a mogao bi se i nastaviti.

Razlog je vrlo jednostavan. Toplija atmosfera znači da je i ocean topliji, koji onda ne dozvoljava povećanje prekrivenosti ledom u južnim područjima. Posljedice ovakvog trenda mogu biti dalekosežne ne samo za sjevernu hemisferu već i za cijeli planet.

Naslovna: Prosinac, siječanj i veljača uvjerljivo s najvećim pozitivnim odstupanjem od prosjeka u Arktičkom krugu. Izvor: NASA GISS

Sličan sadržaj