Alpinistički uspon na Wertatschu | Član Rimeteo udruge u alpinističkom pothvatu

Wertatschu, 2181 mnv

Dvojica Otočana Stipe Piršljin te član Rimeteo udruge Milan Krznarić, već poznata po avanturističkim pothvatima, u petak su krenuli na alpinistički uspon na Wertatschu (Vrtača) 2.181 mnv. Wertatscha je jedan od značajnijih vrhova planinskog lanca Karavanke, koji je smješten u Austriji uz samu granicu sa Slovenijom.

“U subotu ujutro, krenuli smo s usponom iz Ljubelja prema domu Zelenica preko Ruševja, i stigli smo do podnožja Wertatsche. Nakon što smo stavili opremu na sebe, od dereza, cepina, pojasa i kacige, krenuli smo smjerom „Y grapa” u dužini od 400 metara. Alpinistički smjer je bio zaleđen, što je pogodovalo za penjanje. Taj alpinistički smjer je pod nagibom od 50 stupnjeva, što je po alpinističkoj ljestvici ocijenjeno ocjenom „IV””, kazao je Stipe Piršljin.

“Prilikom ovakvog uspona bitno je pridržavati se osnovnih pravila alpinizma („cepin-noga-noga”). Osluškivanje zamaha cepina i dereza uz njihov karakterističan zvuk u led, znamo da imamo čvrsto i dobro uporište. Svako odstupanje od pravila, može dovesti do pokliznuća opasnih po život” – kazao je Milan Krznarić.

Uz ugodnu temperaturu od -6 °C i smjer koji je bio pretežno u sjeni, predivan je osjećaj dočekati zrake sunca na vrhu. Iako je popeti se na sam vrh tek pola puta, druga polovica puta je teža koja je uz sav prethodni napor zahtijevala još veću koncentraciju i snagu.

“Škripanje dereza na ledu, zvuk cepina u ledu i uspinjanje te kročiti na sam vrh planine predstavlja ispunjenje u srcu i nagradu, a to je neprocjenjiv pogled na okolne vrhove Alpa. Sav napor, muka, patnja i opasnost su sastavni dio ljubavi prema alpinizmu i prirodi”, dodao je Milan.

Tekst i foto reportaža Milan Krznarić i Stipe Piršljin.

Milan Krznarić / Stipe Piršljin