Na početku klimatološkog proljeća stiže promjena vremena

Dražen Suvić Photography

Trenutno se nalazimo u polju između dva sustava, između ciklone koja se nalazi na istoku Europe (Rusija) i anticiklone koja se smjestila na zapadu Europe i Afrike. Zbog položaja ciklone koja sa svoje prednje strane spušta hladan zrak sa sjevera, omogućeno je pomicanje anticiklonalnog grebena prema Islandu što će pripomoći da hladan zrak koji spušta ciklona bude djelomice spušten i nad središnju Europu. Taj će oslabljeni hladni zrak, kada dođe do sjeverne strane Alpa, putovati prilično sporo te se zbog toga neće moći formirati stabilna ciklona već ćemo biti pod utjecajem plitke ciklone. Ta će ciklona utjecati na vrijeme ponajprije u petak jer će već od subote nastaviti svoj put prema Grčkoj što će biti uvjetovano spuštanjem grebena s Islanda nad srednju Europu, a i raspad anticiklone koja je dominirala Europom u drugoj polovici veljače. Na to mjesto s Atlantika dolazi duboki ciklonalni sustav koji će se proširiti po sjevernoj Europi tijekom nedjelje te tako biti uvod za dinamičnije promjene vremena od sljedećeg tjedna.

U petak se stoga očekuje kratkotrajna promjena vremena koja će započeti već tijekom jutra uz dolazak naoblake, vjetar će biti slab i uglavnom sjevernih smjerova dok će po južnom djelu Kvarnera puhati jugo. Sredinom dana očekuje se prolazak oslabljene fronte koja će sa sobom donijeti i val slabe kiše, pri čemu se najviše oborina očekuje na moru te po otocima južnog Kvarnera, no u malim količinama. S frontom će zapuhati i nešto jači sjeverac i bura koji će također dominirati nad morem. Navečer slijedi razvedravanje uz jačanje bure koja će svoj maksimum postići u subotu ujutro (uglavnom rezervirano za područje Senja).

Drugi dio subote obilježit će ponovni dolazak naoblake, a vjetar će okrenuti na zapadne smjerove zbog čega u Gorskom kotaru može pasti par kapi kiše.

Nedjelju će uglavnom obilježiti vedro i stabilno vrijeme, od sredine dana uz slab jugozapadnjak, a kasno navečer uz dolazak nešto više oblaka, no bez kiše.

Temperatura zraka će od petka do nedjelje svakim danom rasti za stupanj do dva, pa se tijekom dana očekuje oko 15 °C, u Gorskom kotaru oko 10 °C, a tijekom noći spuštanje na oko 5 °C, u višem zaleđu i Gorskom kotaru uz slabe minuse.

Dakle, iduća tri dana očekuje nas kratkotrajna promjena vremena te povratak u stabilno vrijeme do ponedjeljka. Međunarodna karnevalska povorka ove godine ipak će imati ugodno vrijeme.

Sličan sadržaj