Preslatki medvjedić Matija

foto: Matija Grgurić

U utorak ujutro uz cestu kraj Vrbovskog prolaznici su uočili mladunče medvjeda. Na lokaciju su hitno izišli članovi Interventnog tima za provedbu Plana gospodarenja smeđim medvjedom u RH i djelatnici Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Utvrdili su da medvjedić nije ozlijeđen. Odlučili su da će ostati zaštićen od ostalih životinja i hladnoće kako bi se pokušalo njegovo ponovno spajanje s majkom, no medvjedica se nije pojavila.

Radi se o izrazito mladoj životinji koja nije u mogućnosti samostalno preživjeti u prirodi. Nacionalno povjerenstvo za izradu plana gospodarenja smeđim medvjedom u Republici Hrvatskoj odlučilo je da se medvjedić prebaci u oporavilište Zoološkog vrta grada Zagreba.

“Temeljitim pregledom u Vrtu utvrđeno je da je medvjedić dobroga općeg stanja. Težak je 2,4 kilograma, a procjenjuje se da je star oko mjesec i pol. Jako nas je razveselilo da je nakon što smo mu poslužili hranu, pokazao zdrav tek”, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.


Kazao je da su se svi uključeni u spašavanje medvjedića usuglasili da mu odlično pristaje ime Matija. Medvjedić će do daljnjega biti pod pojačanim nadzorom veterinara i ostalih stručnjaka Zoološkog vrta. Naime, riječ je o jako mladoj životinji koja je još dugo trebala biti vezana uz majku, pa su njezin oporavak i razvoj trenutačno neizvjesni. (HRT)

Sličan sadržaj