ANALIZA | Indijski ocean, artkičke ledene rupe, atlantski hladni “blob” i polarni vrtlog

Uvod

Prošlo je dosta vremena od prošlog teksta. Najavljeno je bilo tada moguća promjena vremena, ako se dobro pozicionira greben preko Atlantika bliže Europi.

https://rijeka.meteoadriatic.net/analiza-zbog-cega-imamo-ovakvo-vrijeme-i-kakvo-bi-moglo-biti-do-kraja-mjeseca/

Međutim, opet smo imali loše posloženu sinoptičku situaciju, loše migriran greben, izmještanje “Wavea” je bilo brzo, jer je zonalni protok jak i ne dozvoljava anticiklonalne blokade, kakve se žele u zimskim mjesecima.

Kroz ovaj tekst bit će povezani neki faktori spominjani u prethodnim analizama sa novim istraživanjima na polju klimatologije i meteorologije. 

Ovaj tekst će pokušati samo otvoriti vrata razmišljanja zbog čega imamo osjećaj da smo upali u slične vremenske obrasce, te zašto se (nakon puno najava) još nije dogodio Sudden Stratospheric Wrming (naglo zatopljenje u stratosferi). 

Indian ocean dipol (IOD) i utjecaj nad Europom

Puno se pričalo ove jeseni o pozitivnom IOD-u koji nastaje kada su toplije vode zapadnog Indijskog oceana, a hladnije one na istoku. Time se stvaraju uvjeti za iznadprosječno konvektivne nestabilnosti u regiji oko zapadnog Indijskog oceana, a regije istočnog Indijskog oceana su suhe ili sa malo oborina.
Rekordni pozitivan IOD zna utjecati na stanje ENSO regije, MJO faze, a onda i na sjevernu hemisferu (detaljnije o ovim faktorima pročitajte ovdje). MJO je u takvim slučajevima često u fazi koja je ustvari područje iznad zapadnog Indijskog oceana (2). 

slika

Ta faza nije povoljna za blokiranja na sjevernim geografskim širinama, čak pospješuje jači zonalni protok. 

slika

slika

Rekordno pozitivan IOD

Na sljedećoj slici je prikazana podrška za NAO+, NAO-, atlantski greben i skandinavski blok. Nalazimo se ove godine u ENSO neutralnom modu sa La Nina sličnim prisiljavanjem (što zna praviti pometnju u razumijevanju efekata događanja sa ekvatorijalnog dijela Pacifika).

Pojačana (smanjena) MJO konvekcija nad središnjim Tihim oceanom može znatno pojačati NAO u njegovoj negativnoj (pozitivnoj) fazi. Transport impulsa na sjeveru širenjem Rossby valova iz tropskog Tihog oceana u ekstratropski sjeverni Atlantik smatra se glavnim mehanizmom za utjecaj MJO-a na NAO. 

MJO i utjecaj na poremećaje polarnog vrtloga

Faze koje podržavaju oslabljenu podršku u kretanju sustava zapad-istok (slabi zonalni vjetrovi), se povezuju sa dodatnim slabljenjem i poremećajima stratosferskog PV-a (polarnog vrtloga, vorteksa), a na sljedećoj slici se može primjetiti da se nismo uopće nalazili u tim fazama koje bi mogle dodatno poremetiti PV.
Međutim, ne može se reći da je to samo jedini razlog, bit će naveden još jedan važan utjecaj (ostali drugom prilikom, a neki su spominjani u analizama prošle sezone). 

slika

Na slici se vidi podrška za NAO- u fazama 6, 7, i 8. Uzet je grafikon koji se odnosi na ENSO neutralnu fazu, ali sličnosti ima i sa toplim i hladnim ENSO fazama. 
Prošle godine je spominjan važan utjecaj visokog tlaka iznad dijelova Azije koji je do sada izostao, za razliku od prošle godine kao preteča SSW-a, na što se odnosio tadašnji tekst. Treba napomenuti da se visoki tlak iznad istoka Azije pojačava u ovom periodu, ali se PV pokušava centralizirati nad polom, osnažiti i produbiti, nakon neuspjelog jačeg poremećaja. Možda bi naredni period mogao biti ključan za stratosferu za prvi dio zime.

Manjak leda na Sjevernom polu, hladni prodori na istoku SAD-a i zadržavanje toplog sektora iznad središnje i istočne Europe

Prije nego što “odemo” do stratosfere, iz Indijskog oceana i Pacifika pomičemo se prema Sjevernom polu. Tamo nas (postalo je pravilo), čeka manjak leda. Prvi tekst ove sezone je započet sa akcentom na površinske temperature oceana i mora. 

https://rijeka.meteoadriatic.net/analiza-zahladnjenje-koje-nas-podsjeca-na-jesen/
slika
Površina pod ledom
slika
Površina leda u Čukotskom moru

Došlo je vrijeme da se malo šire objasni utjecaj, ovog puta, preko nedostatka leda u morima Sjevernog pola. I dalje imamo balon tople vode na istoku Pacifika. Spominjano je da ovo može pomoći u “tvrdoglavom” zadržavanju visokog tlaka preko ove šire regije. To imamo sa kraćim prekidima sve do sada.
Međutim, ako odemo malo dalje preko toplih voda sjevera Pacifika prema polarnom krugu, nailazimo na površine bez leda. Nekoliko studija se bavi ovim fenomenom. Topao zrak ne samo da se zadržava u okviru anticiklone na sjeveru i istoku Pacifika, već se širi preko teritorija bez leda (Čukotsko i Beringovo more). 
Topli gornji zrak dozvolio je mlaznoj struji (JS) da se pomiče prema polu, jer JS u osnovi označava granicu između hladnog polarnog zraka na sjeveru i toplog zraka na njenom jugu. Anomalija vodene pare u uvjetima bez leda pokazuje pozitivne anomalije vlažnosti u odnosu na arktičku regiju. Vodena para je dovedena atmosferskom rijekom, potpomognuta ciklonama koje sada sve više putuju prema polu.

slika

https://www.nature.com/articles/s41598-019-41682-4

 

Temperaturne anomalije koje je pokazala studija u slučaju manjka leda na Čukotsko – Beringovom području, slične anomalijama koje imamo tijekom studenog i početkom prosinca:

slika
slika

Veća vrijednost vlage širi se i naprijed i vertikalno iznad toplog područja. Ovaj polazak i uzlazni tok učinio je gornji arktički zrak toplim i vlažnim, jer gornji tok iznad morskog leda pruža gornjoj atmosferi dodatnu toplinu kondenzacijom vodene pare. Ova zračna masa toplija je od zračne mase nad okolnim ledenim površinama. Stvaranje toplog zraka u gornjim razinama ekvivalentno je visokom tlaku.
Na kraju se dobije meandriranje JS koji spušta hladni polarni zrak preko istoka Amerike, JS se pojačava pa preko Atlantika, jača zonalno strujanje. Na istoku Azije je sličan efekat zbog podizanja putanje JS prema polu, pa su tamo češći prodori hladnog zraka za razliku od središnjeg Sibira. 

slika
slika

Tijekom ovog mjeseca se stanje sa ledom iznad ove regije poboljšava, oporavak bi se kasnije trebao nastaviti. 

slika

Atlantik i hladni bazen (“blob”)

Još jedan podatak, a ranije su već dane karte sa stanjem temperatura voda sjevernog Atlantika i da mogu utjecati na trasiranje ciklona preko Atlantika i Europe. Jedno od objašnjenja zbog čega je formiran hladni bazen se nalazi u manjem prijenosu topline golfske struje na sjever.

slika

Na sljedećim slikama se vidi kako je nekada bio topli blob, a sada na tom mjestu hladni: 

slika
slika

Cijeli video možete vidjeti ovdje 
https://svs.gsfc.nasa.gov/vis/a000000/a … 080p30.mp4
link na stranicu: https://svs.gsfc.nasa.gov/4626
Trenutna karta SST:

slika

Ovakvo stanje podupire +NAO, ali zbog manjka leda između Greenlanda i kanadskog teritorija, moguće su epizode formiranja visokog tlaka, što je u skladu sa onim što smo i do sada imali, te je često više godilo zapadnoj Europi, što i jest čest slučaj sa Greenlandskim blokom.

Što možemo očekivati za dalje?

Očekuje se da bi se MJO pomaknuo preko pacifičkih faza, što bi pomoglo u dizanju grebena, možda čak i blokova, ovisno o fazi, njenoj amplitudi i zadržavanju. Wave 1 slabi, nakon što je bio iznad prosjeka jak i nije dopustio da se Wave 2 pojača.
Sada se PV želi smjestiti iznad pola, što možemo tražiti šansu u stvaranju prostora za Wave 2, koji se na sljedećoj slici nudi i na nižoj atmosferi.
Vidjet ćemo, hoće li to biti greben preko Atlantika, pa kasnije skandinavska AC (anticiklona), što će dosta ovisiti vjerojatno i od JS na Pacifiku i MJO.
Ako se to uspije prije rotacije PV-a i njegovog jačanja sa atlantske strane stvorili bi se izgledi da treća dekada donese zanimljive zimske scenarije nad Europom, u suprotnom mogao bi se nastaviti utjecaj kanadskog vrtloga pojačanog JS preko Atlantika, što je poznat scenarij za blage zime u ovom dijelu Europe. 

slika

PV se rotira suprotno od kazaljke na satu, na slici ispod i pozicija koja može biti ključna za izdizanje visokog tlaka prema polu:

slika

slika

U prošlom tekstu je spomenuto pomicanje PV-a, što se vidi i na sadašnjim kartama. To pomicanje PV-a pogoduje izbijanju hladnog zraka iz arktičkog područja prema Kanadi i istoku SAD-a, što smo imali i sada, uz pomoć gore spomenutih čimbenika. 

slika


Sličan sadržaj