ANALIZA | Jak greben iznad Aljaske, sibirski niski tlak i kako utječe na nas

Stratosferski polarni vrtlog (PV) pokušava se ojačati sve više prema nižim razinama. Olakšava mu troposfera s dinamikom koja ne pridonosi lomu valova što bi oslabilo vrtlog. Ovo utječe da se troposfera sve više ponaša onako kako zahtjeva PV, čime se pojačavaju zonalni vjetrovi, pa će biti manje prodora hladnog zraka prema srednjim geografskim širinama.

Stoga numerički modeli postaju više anticiklonalni i za daleke sate na srednjim geografskim širinama, uključujući i naše regije. Međutim, još se dosta toga može promijeniti, da se ne dozvoli spajanje jakog vrtloga pri mogućem strosferskom – troposferskom povezivanju u nastavku mjeseca. Rezultat spajanja stratosfere-troposfere se vidi iznad Kanade i Grenlanda, gdje je došlo do formiranja niskog tlaka i hladnih temperatura. 

Neki numerički modeli su polovinu prve dekade siječnja davali prodiranje hladnog zraka dublje prema Sredozemlju, formiranje ciklone oko Italije, da bi naposljetku takav scenarij ipak bio nemoguć. Nekoliko je bitnih stavki, spomenut ćemo dvije. Slaba anticiklona iznad Rusije i formiranje jakih ciklona koje nastaju iznad spomenutog područja između Grenlanda i Kanade (zbog barokline situacije), a čiji smjer zapad-istok vodi preko Skandinavije, čime se brzo obnavlja visok tlak iznad Europe, nakon kratkotrajno formirane doline. Drugim riječima ono što se često može pročitati kao jako zapadno strujanje. Možda je pravi reprezent takvog događaja ova animacija koja je u skladu sa gornjom animacijom na 100hPa i obnavljajućim vrtlogom koji onda zbog prikupljene niske temperature zraka koji se sudara sa okolnim toplijim zrakom obnavlja ciklone ili ih pojačava i dalje idu na istok:

slika

slika

Za naredni period veći dio Europe je pod djelovanjem visokog tlaka. 

Međutim, vremenom bi se mogao nastaviti “crpiti” troposferski polarni vrtlog na toj poziciji, a uz daljnje jačanje grebena prema Aljasci, nešto dalje od zapadne obale Sjeverne Amerike (drugačiji pozicija nego što smo imali tokom studenog i dijela prosinca), stvorilo bi jaču dolinu od zapada Sjeverne Amerike, a na istoku bi se dizao topliji zrak i stvarao bi se jači greben. Ovo bi moglo izazvati slabljenje mlazne struje (JS), dijeljenje protoka i meandriranje JS dalje na istok. To bi onda moglo stvoriti dolinu preko središnjeg Atlantika (promjena putanje ciklona sa Grenlanda dalje), a onda bi se visoki tlak iznad Europe mogao pomaknuti prema polu, tj. prema Velikoj Britaniji i Skandinaviji, čime bi se omogućilo spuštanje hladnog zraka s prednje strane anticiklone preko središnje/istočne Europe pa moguće do Balkana. Ako bi ljubitelji zimskog vremena željeli bar nešto zimsko, onda bi to bio zasada najizgledniji scenarij. 

slika

(Datum na slici nije toliko bitan, već moguć scenarij koji se može izgraditi u narednom periodu)

Ovakav i sličan vremenski obrazac bi moglo zaustaviti stvaranje i jačanje veze stratosfera-tropsofera pri ovakvom jakom vrtlogu, čime bi slični uvjeti ostali ostatatak druge dekade, a onda bili prepisani i na treću dekadu siječnja, a možda i prvu dekadu veljače.

PV se pojačava do sredine mjeseca = mala šansa za zimske situcije nad Europom

Američki model (GFS) već nekoliko izlaza daje vrlo jak vrtlog, sa gotovo pravilnim preslikavanjem od vrha prema dnu:

slika

Pokušaj centralizacije PV iznad pola se vidi na prognozi GEFS-a, GEOS-a i CMC članovima , čime bi se dodatno ustabilio po cijeloj vertikali, a to znači “zarobljavanje” hladnoće u polarnom krugu, zbog jakih zapadnih vjetrova koji bi stvorili prepreku za izlijevanje hladnog zraka prema srednjim geografskim širinama:

slika

Na 10 hPa GEFS, vide se naznake spajanja stratosfere i troposfere, što gradi prethodnu sliku 3D PV prikaza (prevladavajući niski tlak iz stratosfere prema troposferi):

slika

500hPa:

slika

Temperatura 2m:

slika

Ovo će narednih dana dovesti do jačeg udara zime na sjeverozapadu Sjeverne Amerike. 

Da li se ovo poklapa sa MJO fazama?

MJO prolazi kroz faze 4-5, koje nisu baš naklonjene za zimske uvjete u Europi:

slika

slika

To su donekle varijante koje vidimo na prognozama do 3. dekade. 

Sibirski i Aleutski atmosferski tlak

Ovo je bitan odnos koji može puno remetiti PV, a i stvarati termodinamičku neravnotežu, što je dobar način da se tokovi topline prenose prema stratosferskom PV-u. 

slika

Kao što se vidi na slici, tokom većeg dijela prosinca, sibirski visoki tlak (SH) se nije uspio razviti i održati, čime je bilo otežano da se dodatno zaustavi jačanje PV, ali i stvaranje boljih blokirajućih situacija i dodatno hlađenje istočnog sektora, što bi našem dijelu Europe olakšalo distribuciju hladnog zraka, ali i drugačiji obrazac nad Europom. Sada kao da glavnu riječ vodi stanje nad Pacifikom. Aleutski tlak bi trebao ojačati, što bi smanjilo utjecaj Wave 1 koji je do sada bio iznad Kanade, a PV se povukao u tom smjeru, što bi moglo olakšati jačanju Wave 2, da li preko grebena Europe ili Atlantika (manje vjerojatno). Nešto slično se vidi u dalekim satima GEFS-a:

slika

Međutim ovo će ovisiti od same jačine PV. Ako ojača onako kako nude neki modeli sredinom mjeseca, bit će potrebno jako velika snaga da se takav jak vrtlog, po cijelom stupu, poremeti u svojoj cirkulaicji. Uostalom, zato i toliko priče o samom polarnom vrtogu.

Sličan sadržaj