Bez veće promjene i veći dio ovog tjedna

Nakon ekstremnih količina oborina te učestale kiše i naoblake koje su obilježile period zadnja dva mjeseca u 2019. godini, nastupilo je sušno i stabilno vrijeme koje na području PGŽ-a traje već oko 20 dana.

Do prije dva dana glavni meteorološki modeli u svom programiranju prognoze za 10 dana, nisu davali niti malu šansu za bilo kakvu promjenu vremena, odnosno kišu (snijeg), a zatim je jedan model uočio moguću promjenu za ovaj vikend da bi ga kasnije popratilo još par s različitim varijantama.

Sinoptička situacija

Cijelu neizvjesnost dodatno stvara ciklona koja se sa sjevera Kanade spustila u Atlantski ocean te je sa sobom povukla vrlo hladan zrak što je rezultiralo jačanjem same ciklone dok se trenutno ne zna gdje će se centar točno smjestiti. Otprilike bi to trebalo biti na potezu između Islanda i Škotske, no mali pomaci te vrlo duboke ciklone dosta utječu na reagiranje te pomicanje anticiklone južno od nje, odnosno sustava pod kojim se trenutno nalazimo.

DHMZ

Vrlo je izvjesno da će ciklona odgurati centar anticiklone s Europe malo dalje prema istoku dok bi se naše područje moglo naći pod oslabljenim grebenom te anticiklone. Tako do nas neće direktno stići fronta spomenute ciklone, a uz njezino slabljenje, koje se očekuje od sredine tjedna, ponovno će se “probuditi” Azorsko područje uz jačanje grebena te stvaranje nove anticiklone nad Atlantikom.

U toj situaciji sinoptički raspored sustava ima veliki potencijal za promjenu jer bi se napokon probio blok anticiklone koji bi se u jednoj od mogućnosti mogao ponovno napraviti, ali na povoljnijem mjestu pa bi se našem području ponovno vratila zima.

Wetterzentrale


Dakako treba uzeti u obzir kako postoji još par mogućnosti ishoda cijele situacije što u konačnici može završiti s malom količinom oborina, no ovo može ispasti kao dobar uvod u nešto dinamičniji ostatak zime.

Prognoza i izgledi vremena

U ponedjeljak u prvom dijelu dana pretežno vedro, zatim popodne i navečer uz pretežnu naoblaku, dok je uz obalu i more moguće tek par kapi kiše. Vjetar slab južnih smjerova, u Gorskom kotaru popodne uz umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0-5°C, u zaleđu Rijeke i do -4, a u Gorskom kotaru od -6 do -1°C. Tijekom dana na Kvarneru 6-11°C, a u Gorskom kotaru 2-7°C.

Utorak u prvom dijelu dana uz umjerenu do pretežnu naoblaku pa može pasti i malo kiše mjestimice. Popodne na Kvarneru postepeno razvedravanje, u Gorskom kotaru tek kasno navečer. Vjetar povremeno slab južnih smjerova, dok u Gorskom kotaru umjeren, lokalno i jak sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0-5°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 6-11°C, a u Gorskom kotaru 2-7°C.

U srijedu zatim ponovno pretežno vedar dan, uz povremeno umjerenu naoblaku. Vjetar na Kvarneru slab, a u Gorskom kotaru umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura identična onoj od utorka, a dnevna za stupanj viša.

Do vikenda vrijeme slično kao i u srijedu, a zatim za vikend postoji mogućnost promjene vremena.

Sličan sadržaj