Brza promjena s kišom i snijegom uz jačanje bure

Trenutno se nalazimo pod poljem povišenog tlaka zraka kojeg uzrokuje anticiklona centrom smještena kod Španjolske. Ta je anticiklona uz pomoć dobre postavke ostalih sustava (ciklona, anticiklona), uspjela uzdignuti svoj greben prema sjeveru Atlantika, odnosno Islandu.
Na tom području nalazi se hladan polarni zrak kojeg je anticiklona, zbog svoje vrtnje u sustavu te uz pomoć ciklone zapadno od Islanda, povukla prema Europi.
Ta je hladna fronta već stigla do zapadnih obronka Alpa gdje zbog orografije i razlike u temperaturi između sjeverne i južne strane planinskog lanca dolazi do stvaranja sekundarnog centra kod Genove.
Međutim, ako se anticiklona u kojoj se trenutno nalazimo nema namjeru pomicati, te ako se hladan zrak spusti do Alpa tada može nastati tzv. visinska ciklona. To je ciklona koja nema osobito utjecaja u nižim slojevima atmosfere, jer tamo prevladava visok tlak (anticiklona ), već se u višim slojevima uspostavlja ciklonalno kruženje zraka koje zatim povlači sa sobom određenu količinu vlage koja rezultira uglavnom slabim oborinama.
Ovakav tip ciklone po zimi našem području nerijetko donosi snijeg jer se po prizemnom sloju može zadržati hladan zrak kojeg ta ciklona ne rastjera, dok po visini pristižu oborine.

DHMZ

Tako bi se već u subotu zapadno od istre našao centar ciklone koji će našem području u jednom trenutku uzrokovati vjetar istočnog smjera odnosno kombinaciju oborina sa juga i hladnoće sa sjevera pa bi snježnih iznenađenja moglo biti, a sve ovisi koliko dugo se centar zaustavi na tom idealnom području.
Izgledno je kako bi se ciklona već navečer trebala pomaknuti dalje prema jugu pa bi oborine ubrzo zamijenila bura.

Prognoza vremena

U subotu će tako već od ranog jutra prevladavati potpuno oblačno dok bi slabe oborine trebale stići oko 10 sati. U višim predjelima Gorskoga kotara snijeg je izgledan već od podne, a snježna bi se granica zatim ubrzano spuštala pa bi vec oko 14 sati bio izgledan pokrivač i u naseljenim područjima. Snježna granica bi se do kraja dana na istočnom dijelu spustila ponegdje i do nizina uz stvaranje pokrivača od 1-10 cm.
Na riječkom području snijeg je izgledan samo u zaleđu, na istoku područja pokrivač se može formirati iznad 600 metara uz vjerojatnu pojavu pahulja do 300 metara.
Na Učki bi pokrivača visine 1-10 cm trebalo bii na oko 800 metara, dok je pahuljanje pred sam kraj oborina izgledno i do 300 metara

Na ostatku područja padat će kiša, a ukupna količina bit će između 1-15 mm. Bura će na Kvarneru zapuhati od sredine dana, a prema kraju dana jačati pa je navečer izgledna umjerena do jaka bura, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1-6°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 5-10°C, a u Gorskom kotaru 0-5°C. Uz nailazak fronte popodne temperature će postepeno padati.

Nedjelja na Kvarneru donosi smirivanje vremena uz umjerenu naoblaku dok će se u Gorskom kotaru zadržati naoblaka uz slab snijeg. Na Kvarneru će puhati umjerena do jaka bura lokalno sa olujnim udarima dok u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0-5°C, a u Gorskom kotaru od 6 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 3-8°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C.

Sličan sadržaj