Nakon pokušaja zime, ponovno stabilizacija | Krajem tjedna mogućnost kiše

Nakon vikenda u kojem je zima pokušala odraditi još jedan neuspjeli pokušaj da barem malo ublaži manjak snijega u gorju te kiše uz obalu, izgleda da se nastavak suhog i stabilnog mjeseca nastavlja i dalje, no šanse se za oborine krajem mjeseca ipak malo povećavaju.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo u polju visokog tlaka zraka (anticiklona) čiji se centar nalazi nad središnjim djelom Europe dok se greben prostire od Atlantika do Rusije i sjeveroistočne Afrike.
Tlak je u centru gotovo 1050 hPa što je čini vrlo stabilnom te time „štiti” Europu od naleta ciklona sa sjeverozapada, a pritom i oborina. Osim što se veći dio Europe nalazi pod tom anticiklonom, na jugozapadu Europe se zadržala jedna ciklona koja je ostala „zarobljena” pa se već dva dana nalazi oko Španjolske i Maroka te tom području donosi obilne kiše i snijeg u višem gorju.

Met Office


To je uostalom jedina potencijalna ciklona koja bi mogla donijeti malo kiše krajem tjedna, a za to će ovisiti položaj anticiklone te njezina jačina koja se očekuje da bi se trebala početi smanjivati od sredine tjedna što će pogodovati cikloni da nam se približi i time prinese jugozapadno visinsko strujanje odnosno nešto topliji zrak i malo kiše.
Zbog udaljenosti termina teško je još prognozirati hoće li ciklona donijeti oblake i kišu ili samo oblake, a do tada možemo uživati u prekrasnom sunčanom tjednu s ugodnim temperaturama, od sredine tjedna i oko prosjeka.

Prognoza i izgledi vremena

Utorak donosi pretežno vedro vrijeme, posebice na Kvarneru dok će u Gorskom kotaru u prvom djelu dana biti umjerene naoblake. Bura (u Gorskom kotaru sjeveroistočnjak) će do sredine dana gotovo potpuno oslabjeti, a zatim do kraja dana na cijelom području očekuje se uglavnom tiho vrijeme. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -3 do 2°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru od -7 do -2°C. Tijekom dana na Kvarneru 7-12°C, a u Gorskom kotaru 2-7°C.

U srijedu pretežno do potpuno vedro cijeli dan. Na Kvarneru mirno, samo na južnom djelu uz slab sjeverozapadnjak, a u Gorskom kotaru uz slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -1 do 4°C, a u Gorskom kotaru zbog vjetra vladat će nejednolika raspodjela temperature pa će područja uz vjetar imati znatno više temperature, od 4 do 5 °C . Tijekom dana na Kvarneru 7 -12°C, a u Gorskom kotaru zbog vjetra gotovo identično.

U četvrtak se na Kvarneru nastavlja vedro vrijeme, a u Gorskom kotaru od sredine dana uz umjerenu naoblaku. Vjetar će okrenuti na umjerenu do jaku buru, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od 0 do 5°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 6-11°C, a u Gorskom kotaru 0-5°C.

Za vikend mogućnost kiše o kojoj smo kratko pisali na vrhu ovog teksta.

Sličan sadržaj