Tjedan bure i lokalnih nestabilnosti, vikend najstabilniji

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutne sinoptičke situacije.

I dalje se nalazimo u periodu ispodprosječnih temperatura zraka koje su ovoga puta održane promjenom vremena početkom prošlog vikenda, a koje je našem području donijelo čestu kišu i pljuskove, u zaleđu Rijeke i tuču dok u višim predjelima Gorskoga kotara i snijeg. Tako je prošli tjedan završio u promjenjivom tonu pa je na red došao i period nešto stabilnijeg vremena ovoga puta uzrokovanog skandinavskom anticiklonom.

Sinoptička situacija

Veći dio tjedna, točnije do petka, po cijeloj sjevernoj Europi prostirat će se velika skandinavska anticiklona koja će utjecati na vrijeme u čitavoj Europi. Osim što je to vrlo kvalitetna pozicija za dugotrajne zimske periode, vrlo je povoljna i zbog svojeg izduženog oblika koji omogućava održavanje i nastanak ciklonalnih sustava po njenom južnom dijelu, a na čijem se dijelu nalazi upravo naše područje.

Ciklona koja je prošli vikend bila aktivna nad našim područjem sada se nalazi centrom kod Grčke pa jednim dijelom i dalje ima utjecaj uzrokujući ponajviše naoblaku. Ona će dalje nastaviti prema istoku pa će se i naoblaka udaljiti, no ne i niska temperatura jer će naše područje nastaviti biti pod dotokom sjeveroistočnog visinskog strujanja od skandinavske anticiklone koja održava hladan zrak.

Tijekom srijede kod Poljske će se formirati visinska ciklona koja bi se trebala kretati prema Francuskoj gdje bi se nalazila u petak. Taman nakon što se dovoljno udalji grčka ciklona iz prethodnog odlomka, visinska će zahvatiti rubnim (jugoistočnim) dijelom i naše područje te ponovno dovući vlagu po visini koja bi se trebala odražavati kao naoblaka uz moguće oborine pa do tada neće prevladavati potpuno stabilno vrijeme.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad. vC - visinska ciklona te prikaz njezinog kruženja zraka zbog čega će do našeg područja prekinuti dotok hladnog sjeveroistočnog zraka. Izvor : Neverin

Srećom, visinska će se ciklona ubrzo raspasti nad Engleskom, a do našeg će područja postepeno stizati sve topliji zrak pošto će se nakon visinske ciklone i skandinavska anticiklona raspasti pa će doći do slabljenja sjeveroistočnog visinskog strujanja te okretanje istog na jugoistočno. Time bi vikend trebao biti najstabilniji dio tjedna, no dulja stabilna razdoblja vjerojatno nisu izgledna s obzirom da će se na sjeveru Europe ponovno nakupiti veća količina hladnog zraka koji bi se potencijalno mogao spuštati u niže geografske širine, no detaljnije o tome pišemo u sljedećoj tjednoj najavi.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak sličan kao ponedjeljak, prevladavat će umjerena do potpuna naoblaka, a povremeno je moguća slaba kiša osobito na dijelu sjevernog Kvarnera te cijelog Gorskog kotara. Najviše sunčanih perioda bit će na jugu Kvarnera, a oborina koja i bude pala jedva će biti mjerljive količine. Puhat će umjerena bura, na istoku Kvarnera i jaka do olujna s orkanskim udarima dok u Gorskom kotaru slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 11 -16°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 4 do 9 °C.

Prikaz brzine udara bure u utorak popodne. Izvor : Istramet

Srijeda u gorju do sredine dana umjereno oblačna, na Kvarneru pretežno vedra, a zatim na sjeveru Kvarnera može doći do lokalnih konvektivnih razvoja koji mogu uzrokovati lokalne pljuskove i grmljavinu (moguće i tuču), osobito na području oko Učke i Ćićarije. Još do jutra na Kvarneru uz slabu i umjerenu buru, na istoku Kvarnera i jaku s olujnim udarima, a zatim sredinom dana mirno na čitavom području. Popodne i navečer se očekuje ponovni nalet umjerenog do jakog sjeverca i bure koja će se proširiti na čitavo područje dok u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

Prikaz naoblake i oborina (zelena do žuta boja) u srijedu sredinom dana i popodne kada su mogući lokalni pljuskovi na tom i oko tog područja. Izvor : Meteoadriatic

Četvrtak na Kvarneru uglavnom pretežno vedar, u zaleđu Rijeke i gorju uz umjerenu naoblaku pogotovo od sredine dana pa nije isključena ni mogućnost za prolazan lokalni pljusak. Bura će se do jutra smiriti da bi navečer ponovno ojačala na slabu do umjerenu, lokalno s jakim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

Petak i vikend uz više sunca, a i bura će također završiti pa će i dnevne temperature malo porasti, vjerojatno i preko ugodnih 22°C.

Sličan sadržaj