Proljetno promjenjivo vrijeme do daljnjeg

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutne sinoptičke situacije nad Europom.

Nakon što smo imali nekoliko stabilnih i ugodno toplih dana ponovno nam je stigla kiša i to već u ranim jutarnjim satima ponedjeljka. Kiša će biti prolaznog karaktera te samo pauza između novog perioda stabilnih i toplih dana.

Sinoptička situacija

Ciklona koja nam je donijela kišu u ponedjeljak nastavila se centrom nalaziti na sjeveru Italije zbog hladnog zraka koji je zastao sa sjeverne strane Alpa i drži dovoljnu razliku u temperaturi između hladnog kopna i toplog Mediterana. Na taj se način ciklona zapravo neće niti potpuno oformiti jer joj fali hladnog zraka na zapadu Alpa, no zato će biti više stacionarna i gubiti na jačini što će se dogoditi tijekom utorka.

Pomakom sustava prema istoku, hladan će se zrak započet prelijevati uz istočni rub Alpa preko našeg područja što će donijeti dašak svježine koju ćemo najviše osjetiti po jutarnjim temperaturama.

Nad Europom ovoga tjedna neće biti velike dinamike sustava. Jedna se ciklona nalazi sjeverno od područja Azora, druga nad Skandinavijom, a između njih se preko Velike Britanije spušta greben visokog tlaka zraka od Grenlanda skroz do središnje Europe. Tom je putanjom uz greben visokog tlaka stigao i hladan zrak do središnje Europe, a rubnim će dijelom zahvatiti i naše područje tijekom srijede.

Jačanjem grebena visokog tlaka iznad središnje Europe, naše će područje ući pod utjecaj toplog sektora grebena, odnosno pod utjecaj zapadnog visinskog strujanja koje će donositi sve topliji i malo vlažniji zrak. Pritom će tijekom petka doći do formiranja nove anticiklone (od dijela grebena) kod Mađarske koje će utjecati na vrijeme još do subote kada se očekuje da bi mogla krenut prema sjeveroistoku kontinenta.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad. Vidljivo je jačanje centra anticiklone kod Mađarske te razdaljavanje ciklonalnih centra po sjeveru Europe. Izvor : Neverin

Odmakom nove anticiklone otvorit će se prostor za jačanje jugozapadnog i zapadnog visinskog strujanja uz koje bi se mogla oformiti i ciklona na području Španjolske, a daljnji put ciklone još je upitan stoga su i naznake stabilnog vremena za praznik Prvog Maja upitne, no detaljnije o tome donosimo za vikend, a do tada uživajte u ugodnom proljetnom vremenu.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak umjeren do potpuno oblačan, a povremeno će u toku dana biti i lokalnih pljuskova te mjestimične slabe kiše. Puhat će slab, na momente i umjeren vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

Prikaz brzine udara vjetra u noći s utorka na srijedu, vidljivi su ponegdje na istočnoj obali Kvarnera i olujni udari. Izvor : Istramet

Srijeda pretežno vedra, samo sredinom dana i popodne uz umjerenu naoblaku, a lokalno može biti slabe kiše ili pljuska, ponajviše u zaleđu Rijeke i oko Učke. Do sredine dana će puhati slaba i umjerena bura, na istoku Kvarnera s jakim udarima, a zatim na čitavom području povremen slab vjetar zapadnih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u zaleđu Rijeke do 4°C dok u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Prikaz minimalne temperature tijekom srijede. Ponegdje će se u gorju temperatura spuštati u minus, a u zaleđu Rijeke i do 4°C. Izvor : Meteoadriatic

Četvrtak također pretežno vedar, a samo sredinom dana i popodne uz povremenu umjerenu naoblaku. Samo lokalno u zaleđu nije isključena mogućnost za kratkotrajnu kišu ili pljusak. Vjetar povremen slab promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, u zaleđu Rijeke do 4°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C.

Petak uz nešto više oblaka te ponovno mogućnost za slabu kratkotrajnu lokalnu kišicu. Puhat će povremen slab vjetar, a temperaturno stupanj – dva toplije

Subota uglavnom vedra, a sredinom dana uz umjerenu naoblaku. Vjetar povremen a temperaturno još malo toplije.

Nedjelja donosi novu naoblaku, a vjerojatno i oborine, no detaljnije o tome donosimo početkom vikenda.

Sličan sadržaj