Tjedan u znaku stabilnog proljetnog vremena

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz odstupanja srednje dnevne temperature od prosječne temperature.

Blagdan prvoga maja ni ove godine nije prošao potpuno stabilno pa je uz jače naoblačenje navečer stigla i kiša koju je uzrokovala ciklona na jugu Italije. Ipak, s odmakom ciklone očekuje nas nekoliko stabilnih i toplijih dana, no koliko će takav period potrajati još je upitno za reći s obzirom da se na sjeveru Europe i dalje nalazi velika količina hladnoga zraka.

Sinoptička situacija

Taj hladan zrak povlači anticiklona koja se centrom nalazi sjeverno od Islanda, a uz pomoć grebena visokog tlaka koji se proteže skroz do središnje Europe, hladan zrak spušta do područja Skandinavije te gornjeg dijela središnje Europe. Zbog toga se ciklona na jugu Italije i dalje solidno održava, no kako greben anticiklone bude slabio tako ni hladan zrak neće proći južnije od Češke pa će i ciklona na jugu Italije počet slabiti, a prema našem području početi jačat sjeveroistočno stabilno (suho) strujanje.

Ciklona će se već tijekom prvih sati četvrtka raspast, a od našeg će se područja hladan zrak postepeno udaljavati. Ciklonalna aktivnost na Atlantiku neće biti dovoljna da probiju čvrstu anticiklonu koja će se od Islanda pomicati prema Skandinaviji te dalje prema jugoistoku.

Prikaz sinoptičke situacije iznad Europe u petak kada će doći do spajanja Azorske i Skandinavske anticiklone, a naše će se područje naći između ta dva sustava pod utjecajem visokog tlaka zraka te jugozapadnog visinskog strujanja. Izvor : Neverin

Zbog toga će početi jačat anticiklona kod Azora te postepeno pomicati svoj greben prema središnjoj Europi kako bi se spojila s anticiklonom kod Skandinavije. Pritom će naše područje doći pod utjecaj jugozapadnog visinskog strujanja koje će uzrokovati nailazak toplijeg zraka, ali zbog utjecaja dviju anticiklona zrak će biti slabo obogaćen vlagom pa nas očekuje nekoliko stabilnih i sve toplijih dana.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Srijeda uglavnom uz umjerenu naoblaku, više sunca očekuje Kvarner dok u gorju lokalno u jutarnjim i popodnevnim satima može biti slabe kišice. Puhat će bura, na istoku Kvarnera jaka do olujna, lokalno s orkanskim udarima, a na ostatku Kvarnera umjerena dok u Gorskom kotru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotru 9 – 14°C.

Prikaz brzine udara vjetra u srijedu navečer. Vidljive su na istoku Kvarnera najveće brzine koje lokalno mogu prelaziti 140 km/h. Izvor : Istramet

Četvrtak pretežno vedar, lokalno sredinom dana može se ukazati pokoji oblačić. Bura će postupno slabiti sredinom dana s umjerene i jake na umjerenu te će tako nastaviti puhat do kraja dana. Lokalno na istoku Kvarnera može biti i olujnih udara. Jutarnja temperatura na Kvarneru 11 – 16°C, lokalno u zaleđu Rijeke do 9°C, a u Gorskom kotru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotru 13 – 18°C.

Petak stabilan, sredinom dana uz umjerenu visinsku naoblaku. Bura će se tijekom noći potpuno smiriti pa će ostatak dana proći uz slab vjetar promjenjiva smjera na čitavom području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 12 – 17°C, lokalno u zaleđu Rijeke do 9°C, a u Gorskom kotru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotru 17 – 22°C.

Prikaz maksimalne dnevne temperature u petak kada ćemo vjerojatno mjeriti najtopliji dan u ovoj godini. Izvor : Meteoadriatic

Subota uz više oblaka, ali i nešto više vlage u zraku pa postoji mogućnost i za lokalne oborine, temperaturno slično petku.
Nedjelja slična suboti uz mogućnost za još malo krupniju naoblaku, no detalje u vezi toga donosimo u trodnevnoj prognozi.

Sličan sadržaj