Stižu obilne kiše i promjenjivo vrijeme

Izvor naslovne ilustracije: Neverin
Prikaz trenutne sinoptičke situacije opisane u drugom odlomku teksta.

Toplina koja nas je grijala proteklih dana bila je iznadprosječna za doba godine pa su kratki rukavi brzo zamijenili tanke vjetrovke koje bi nam izgleda ponovno mogle doći pod ruku. Pred nama je jedan promjenjiv tjedan koji će obilježiti uvod u dugotrajno promjenjivo i kišno razdoblje s temperaturama oko prosjeka.

Sinoptička situacija

Iznad Europe se trenutno nalaze tri značajna sustava koja će obilježiti vrijeme u čitavom tjednu. Na krajnjem zapadu imamo Azorsku anticiklonu (A1), a na istoku anticiklonu koja se smjestila na granici s Rusijom (A2) te koja će se zadržavati na tom području gotovo cijeli tjedan dok se naše područje nalazi točno između ta dva sustava. Po sjeveru Atlantika i sjeverozapadu Europe također se prostire duboko ciklonalno polje (C).

Kiša koja nam dolazi bit će uzrok Azorske anticiklone (A1) i ciklone sjeverozapadno od Irske (C). Oba će sustava (između njih) povlačiti svjež zrak sa sjevernog Atlantika prema zapadnoj Europi koji će pri doticaju s toplim Mediteranskim zrakom i morem rezultirati nastankom sekundarne ciklone kod Genove (C1). Stoga će se već noćas formirati ciklona (C1) koja bi se zadržavala u srednjem i sjevernom Jadranu nekoliko dana upravo zbog uzdizanja grebena Azorske anticiklone (A1) prema Islandu pri čemu bi se hladan zrak nastavio slijevati do zapadnog sektora Genovske ciklone (C1) što će ju dodatno „hraniti” (održavat).

Azorska će anticiklona (A1) već tijekom četvrtka uzdignuti greben dovoljno prema Islandu da se spoji s grebenom anticiklone na granici s Rusijom (A2) i time će „zatvoriti” sekundarnu ciklonu (C1) sa sjeverne strane koja će uz daljnji pritok hladnog zraka sa sjeverozapada ostati na praktički istome mjestu, na sjeveru Mediterana. Naše područje stoga očekuje do petka promjenjivo i kišovito vrijeme, a zatim bi trebalo doći do slabljenja sekundarne ciklone (C1) jer bi se greben Azorske anticiklone (A1) trebao pomicati dodatno prema istoku pa će doći do promjene pritoka hladnog zraka sa sjevera kontinenta.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad. Vidljivo je spajanje mosta grebena Azorske anticiklone (A1) s onom kod granice s Rusijom (A2) iznad ciklone kod Genove (C1). Izvor : Neverin

Sekundarna ciklona (C1) će slabiti, a na sjeverozapadu Afrike jačat će nova ciklona (C2) koja će gurati topli afrički zrak prema središtu Mediterana što bi ju, nakon jednog dana „umiranja” ciklone, trebalo ponovno vratiti u život jer će se opet napraviti velika razlika u temperaturi nad Mediteranom. S time bi ista sekundarna ciklona (C1) ponovno ojačala te započela kretanje prema sjeveru, odnosno našem području pa se u drugom dijelu vikenda ponovno očekuje nailazak kiše i nestabilnog vremena.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad. Vidljivo je ponovno jačanje sekundarne ciklone u Mediteranu zbog odvajanja mosta grebena na sjeveru Europe te zbog pritjecanja toplijeg zraka sa sjevera Afrike. Izvor : Neverin

Do kada će trajati ovakvo promjenjivo vrijeme još je upitno, no svakako možemo reći da nas očekuje jedan pravi proljetno-kišoviti tjedan, uz primjerene temperature i dosta vjetra, a malo sunca moglo bi biti rezervirano tek za dio petka i subote.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Danas (utorak) do kraja dana uz umjerenu naoblaku, a povremena pojava sunca trebala bi biti sve češća. Lokalno može biti i kratkotrajne slabe kiše. Na Kvarneru, posebice istoku, puhat će umjerena bura, lokalno s jakim do olujnim udarima, a na ostatku područja uglavnom slab vjetar istočnih smjerova. Dnevna temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Srijeda nestabilna, uz potpunu naoblaku, kiša će stići u ranim jutarnjim satima s jugozapada te će se postepeno širiti na čitavo područje pa se do kraja da očekuje slaba i umjerena kiša, lokalno i jaka. Ukupno bi moglo pasti 5 – 30 mm kiše, lokalno i malo više. Zapuhat će slabo jugo, na otvorenom moru i umjereno do jako. Jutarnja temperatura na Kvarneru 12 – 17°C, u zaleđu Rijeke do 10°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Prikaz ukupne količine oborina tijekom srijede. Vidljivo je da će najviše kiše pasti na otvorenom moru, a na našem prostoru podjednako umjereno. Izvor : Meteoadriatic

Četvrtak također nestabilan. Oblačno uz slabu do umjerenu kišu, lokalno i pljuskove očekuje se do popodne kada bi trebalo stići djelomično razvedravanje uz zadržavanje samo lokalnih oborina, osobito u zaleđu Rijeke i oko Učke. Ukupno bi moglo pasti 10 – 40 mm kiše, u zaleđu Rijeke i gorju preko 50 mm, a lokalno bi moglo pasti i preko 80 mm kiše. Slabo do umjereno jugo će sredinom dana okrenuti na slab do umjeren jugozapadnjak koji će zapuhati i u gorju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Prikaz ukupne količine oborina tijekom četvrtka. Vidljivo je lokalno preko 80 mm oborina u gorju i zaleđu Rijeke. Izvor : Meteoadriatic

Petak oblačan uz povremenu kišu i pljuskove, Puhat će jugo, a temperaturno slično kao u četvrtak.

Subota promjenjiva uz povremenu kišu, ali i povremena sunčana razdoblja. Zapuhat će umjerena do jaka bura, a temperaturno za stupanj dva toplije.
Nedjelja vjerojatno uz utjecaj nove ciklone pa su izgledne obilne količine oborina, no detaljnije o tome donosimo u trodnevnim prognozama.

Sličan sadržaj