ANALIZA: Karte sve zimskije, sjever Europe pod velikom hladnoćom do sredine studenog

gfsopeu06_360_2

U prošloj našoj analizi pisali smo o činjenici da brojni parametri upućuju na mogućnost razvoja pravih zimskih situacija u skoroj budućnosti (AO indeks, zatopljenje u stratosferi, prekrivenost snijegom itd).

Upravo to se potvrđuje i dalje. Snažna anticiklonalna blokada na Atlantiku koja seže sve do Grenlanda uz spuštanje fronti prema južnijim područjima koje će u sklopu svojih ciklona povlačiti veću hladnoću prvo na sjever Europe, a zatim do sredine mjeseca studenog i južnije. To spuštanje fronti, može značiti i ciklonama aktivno Sredozemlje, štoje uz blok na Atlantiku dobitna kombinacija za dolazak zime. U naslovu je predočena ilustrativno jedna od karata temperatue koja upućuje na takav trend.

U nastavku analiziramo detaljnije parametre koji bi mogli dovesti do takvog razvoja događaja.

 

  • AO indeks trenutno ima negativnu vrijednost i takav će ostati u iduća dva tjedna, s posebnim naglaskom na prvu polovicu studenog.
  • Njegova trenutno negativna vrijednost posljedica je prisutnosti pozitivnog geopotencijala (anticiklone) nad euroazijskom stranom Arktika, posebno u području Barentsovog i Karskog mora, gdje se dijeli na dva dijela, od čegadrugi dio ide prema Sibiru.
  • Blizu Grenlanda je geopotencijal negativan (ciklona), zbog čega je i NAO indeks pozitivan, no očekuje se upostavljanje anticiklone nad Grenlandom (drugi krak anticiklone iz Barentsovog i Karskog mora) i takav slijed događanja najmanje 2 tjedna.
  • Uz tako očekivane negativne NAO i AO indekse, logičan je slijed događaja zahladnjenje u Europi. Niska razina leda na Arktku i velika količina snijega u Sibiru znači i stvaranje Sibirske anticiklone s kojom će hladan zrak prodirati u Europu, a upravo anticiklona u Sibiru ključna je za spuštanje polarne jezgre (vorteksa, ciklone) južnije.
  • Polarni vorteks znatno će slabjeti tijekom studenog, a za sada svi modeli vide njegovo cijepanje na dva dijela, što će dovesti do ranog dolaska zime u Europu.

Najveće šanse za veliku hladnoću koja će stići već do sredine studenog imat će sjever Europe, a o tome govori naslovna fotografija.

 

AO indeks, strogo negativna vrijednost (anticiklona nad Arktikom)

Sličan sadržaj