ANALIZA: Mnogi faktori upućuju u jednom smjeru

Snijeg u Europi i Aziji na dan 14.11. - NOAA
Snijeg u Europi i Aziji na dan 14.11. – NOAA

Na samom početku ove analize izdat ćemo jednu veliku napomenu! U retcima ispod neće biti riječi o prognozi vremena, već o potencijalnom trendu koji izvlačimo na temelju analize bitnih faktora za nastajanje zimskih situacija. Nikako ne donositi odluke na temelju misli i stavova izrečenih ovdje. Radi se o isključivo o trendu (toplo/hladno, suho/mokro), a ne o gotovim tekstualnim prognozama.

Sad kad je otklonjena i ta nedoumica, vratimo se na analizu. Prvu dekadu studenog većim dijelom su obilježile zimske situacije. Posloženost sustava uz dominaciju anticiklonalnog bloka na Atlantiku, uz spuštanje fronti na Sredozemlje. Upravo je posljednja ciklona, koja je donijela snijeg ne samo gorju Hrvatske već i krajevim unutrašnjosti bila posljedica spuštanja jedne takve fronte.

Nastala je popularna Genovska ciklona koja se premjestila u Jadran, a potom i na jugoistok Europe, a čim se spustila malo južnije, našli smo se u njenom hladnom sektoru te je u gorju kiša brzo prešla u snijeg.
Po njenom odmicanju na jugoistok nastavilo se spuštanje osjetno hladnijeg zraka za doba godine, što je rezultiralo i vrlo hladnim jutrom.

Ovakva zimska situacija nije nastala sama od sebe. Nju je generirao niz faktora koji su se posložili i uvjetovali razvoj događanja koji smo najavljivali još u prvim analizama ovog tipa, još od sredine i kraja listopada.

  • AO indeks (indeks arktičke oscilacije) sugerira na prisutnost ciklone u Arktičkom krugu i dok god on ima pozitivnu vrijednost to znači da je polarna ciklona glavni generator kruženja hladnoće u Arktičkom krugu, ali ne i južnije. U našem je slučaju on bio negativan, nije postojala ciklona već anticiklona po čijoj se istočnoj strani hladan zrak spuštao prema jugu Europe.
  • NAO indeks (indeks sjevernoatlantske oscilacije) također je odradio svoju ulogu. Kad je on negativan, to znači vrlo slično kao i kod AO indeksa, izostanak  ciklonalne aktivnosti, ali ne u polarnom krugu, već u sjevernom Atlantiku. Kod pozitivnog NAO indeksa, događa se suprotno. Ciklon se nižu kao na traci Atlantikom, uspostavlja se zonalno strujanje koje našem području donosi iznadprosječnu toplinu i povremenu vlagu, od fronti koje s Atlantika dođu do Sredozemlja. U slučaju trenutnog zahladnjenja, NAO indeks bio je negativan.
  • Velika prekrivenost snijegom euroazijskog kopna uvjetovala je stvaranje anticiklone nad Arktikom, isto kao i izostanak leda u moru, na euroazijskoj strani Arktika.
  • Slaba polarna ciklona također je omogućila spuštanje hladnoće južnije.

Ovdje su navedeni glavni faktori koji utječu na vrijeme u hladnijem dijelu godine i kako su oni izgledali prije ostvarenja trenutne hladnoće, koja se na našim prostorima uglavnom nije dogodila još od zime, a ponegdje čak niti od samog početka siječnja, što dovoljno govori, koliko je ovaj “upad” arktičkog zraka bio hladan.

Današnji pregled gore spomenutih parametara donosi ipak određene promjene. Ako ste pozorno čitali prethodne retke, onda ćete i sami moći donijeti zaključak.

  • AO indeks danas je pozitivan, zbog prisutnosti ciklone na Arktiku, na sjevernoameričkoj strani.
  • NAO indeks također je pozitivan zbog te ciklone koja se proteže i do Islanda

Izgledno je stoga zatopljenje i kod nas uz iznadprosječne temperature zraka, no ako se uzme u obzir prekrivenost snijegom Euroazije, proglašenje slabog La Nina efekta i slaba polarna ciklona (vorteks, vrtlog), tada ni ova situacija ne može dugo potrajati.

U nastavku saznajte i do kada…

 

  • AO indeks danas je pozitivan, a trebao bi ostati takav samo do kraja tjedna nakon čega će i AO i NAO indeks prijeći u negativu do kraja studenog, ponovno će se uspostaviti anticiklona nad Arktikom. Upravo zbog tog razloga sjevernoj hemisferi trebalo bi uslijediti dodatno ohlađivanje u prvoj dekadi prosinca.

 

  • Velika količina hladnog zraka nakupila se nad Sibirom zbog obilnog snijega koji je pao u protekla 4 tjedna, što je rezultiralo uspostavom jake anticiklone s centrom od gotovo 1060 hPa, a temperature su tamo i blizu -50°C! Ako ste pozorno pratili naša pisanja, znate da jaka anticiklona omogućava spuštanje velike hladnoće u južna područja, a to će Sibirska anticiklona svakako omogućiti, možda ne već početkom prosinca, ali u tjednima nakon. Prvo će na udaru takve hladnoće biti istok Azije, dok će Europa na tu veliku hladnoću vjerojatno trebati pričekati možda i početak siječnja.
  • NAO indeks je trenutno pozitivan što znači da će uslijediti koji tjedan s iznadprosječnom toplinom i jakim zapadnim strujanjem, no već uspostavom negativnog NAO indeksa vjetar će dobiti sjevernu komponentu, rezultirajući novim padom temperature u Europi
  • Polarna ciklona nikad nije bila slabija, a u idućim tjednima vidljivo je i njeno dodatno dijeljenje, što bi značilo i nove ture hladnoće, posebno nakon službenog početka zime

Vrlo neobična jesen je za nama do sada, što će imati veliki utjecaj na odvijanje zime na sjevernoj hemisferi. To uključuje rekordnu toplinu na Arktiku, rekordno nisku razinu arktičog morskog leda, ali i zbog toga rekordno veliku količinu snijega na euroazijskom kopnu. Brzo napredovanje površina pod snijegom zamrzava atmosferu iznad Sibira uz stvaranje anticiklone, što se upravo događa, a velike jezgre te hladnoće povremeo će stizati i u Europu.

Nakon svega navedenog, prava zimska iznenađenja tek slijede. Naša prva analiza izdana u listopadu za do sredine studenog pokazala se jako točnom. Vođeni istim parametrima, nadamo se da će i ova imati iste rezultate.

Sličan sadržaj