U petak i subotu obilna kiša i jak vjetar

gfsopeu06_21_1

Nakon prolazne zimske epizode, dolazi red na jesensku epizodu – nešto što smo već vidjeli ovog studenog. Temperature su se jako snizile za vrijeme trajanja zahladnjenja, na mnogim lokacijama tako hladno nije bilo još od siječnja.

No, promjena sinoptičke situacije je neizbježna pa će u skladu s time i vrijeme biti primjerenije dobu godine, uz porast temperature zraka čak i iznad prosjeka.

S obzirom da promjena stiže i oblaka je više. Na sjevernom Jadranu je umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Gorskom kotaru i Lici je pretežno do potpuno oblačno vrijeme. Vjetar je promjenjiva smjera, slab do umjeren. U gorju je čak mjestimice bilo i poneke kapi kiše.
Toplije je nego proteklih dana, Cres i Rab mjere 13°C, Mali Lošinj, Pula i Senj 12°C, Krk, Labin, Malinska 11°C, Bakar, Crikvenica (12:45 sati), Opatija, Poreč i Rijeka 10°C, Hreljin i Pazin 9°C, Delnice 7°C, Crni Lug 6°C, Otočac, Parg i Zavižan 5°C te Gospić 4°C.

Na vrijeme djeluje anticiklona, ali njeno polje postupno slabi, jer se sa sjeverozapada Europe spušta dolina s frontalnim poremećajem u smjeru Sredozemlja. Ona je dio vrlo jake ciklone kod Islanda koja je glavni “krivac” zašto završava ovaj hladniji period.
Ispred fronte, počet će pristizati osjetno topliji zrak te će temperature vrlo brzo otići iznad prosjeka.

Već tijekom četvrtka stići će kiša, u poslijepodnevnim satima, prvo na riječko područje i istočno priobalje, a zatim i na otoke. Puhat će umjeren, na otocima i jak južni vjetar.
Znatnija kiša ne očekuje se do petka kada na riječkom području može pasti i preko 100 mm kiše, tek nešto manje kiše očekuje se na istočnom priobalju i u Gorskom kotaru, a najmanje bi trebalo pasti na otocima, posebno južnim. Uz obilne oborine moguća je i pojava grmljavine. Vjetar će tijekom petka biti mjestimice i olujan, posebno na otocima i u gorju, a radit će se o južnom i jugozapadnom vjetru.
U subotu će također biti kišovito, iako će u poslijepodnevnim satima vjetra biti manje.
No to ne znači ništa, jer će se i tijekom nedjelje nastaviti kišovito vrijeme, ovaj put zbog jačanja ciklone nad UK, a zbog čega će ponovno ojačati južni i jugozapadni vjetar.

Još jednom ponavljamo, slijede obilnije oborine, posebno tijekom petka i subote uz jak do olujan vjetar južnog smjera. S ovim oborinama Rijeka će se osjetno približiti kišnom rekordu za studeni, a koji iznosi 483 mm. Do sada u studenom palo je 240 mm kiše.

Sličan sadržaj