ANALIZA: Početak promjene sinoptičke situacije od 15. prosinca / Prava zima u 3. dekadi?

Figure1ad

Pregled i objašnjenje trenutne sinoptičke situacije

U tijeku je topli prosinac. Vlada zonalna struja koja drži Atlantik ciklonalno aktivnim, dok je u svim slojevima stratosfere iznad Arktika prisutno zahladnjenje, koje znači da se sva hladnoća nalazi oko Sjevernog pola, a polarni vrtlog ne dozvoljava bilo kakvo spuštanje hladnoće dalje od sjeverne polarnice, izuzev područja istočnog Sibira.

Istovremeno, ovakva situacija “izvlači” suptropski zrak u sjeverni umjereni pojas, a snažna mlazna struja iznad Europe i Sjeverne Amerike podržava upravo to spomenuto zonalno strujanje.

Rezultat se vidi na trenutnom rasporedu sustava na karti modela GFS za Europu.

Kretanje mlazne struje

Kao što vidimo Atlantik je ciklonalno aktivan, dok je jugozapadno prisutna snažna anticiklona zbog koje topli zrak pritječe u Europu, ali i Sjevernu Ameriku. Ciklone i fronte u Europi, premještaju se od Britanskog otočja prema istoku, ali je jug Europe potpuno izoliran tog utjecaja, zbog anticiklone koja se proteže od Španjolske do Ukrajine, tvoreći tako blok koji sprečava bilo kakve prodore prema jugu.
I iz karte kretanja mlazne struje, vidljivo je da veći dio Europe ne dobiva ništa jer sustavi naprosto zaobilaze veći dio kontinenta.

To znači da su i AO i NAO indeks s pozitivnim vrijednostima te je tako bilo kakva promjena sinoptičke situacije stavljena na čekanje.
Pozitivni AO znači da je ciklonalna aktivnost prisutna na Arktiku, a to sprečava hladne prodore, jer se time sva hladnoća koncentrira (vrti) na sjeveru. Pušu jaki vjetrovi koji ne dozvoljavaju raspad polarnog vrtloga i spuštanje hladnoće
Pozitivni NAO sugerira da je prisutna ciklonalna aktivnost na Atlantiku, što vidimo i na gore priloženoj karti.

Za stvaranje zimske situacije u Europi, potrebno je da se na Atlantiku od Azora do Grenlanda stvori anticiklonalni blok (NAO-, AO-), čime bi se po prednjoj strani tog bloka prema jugu mogao spustiti hladniji zrak, a hladan zrak bi se “kanalizirao” do toplijeg juga, gdje bi došlo do stvaranja ciklona u Sredozemlju i konketnijih zimskih situacija.

Prognoze AO indeksa kažu da će on ostati pozitivan još najmanje tjedan ili možda čak i dva, a da bi nam zadnjih 10 dana godine moglo doći do njegovog slabljenje i poprimanje neutralne, a zatim i negativne vrijednosti.

Znači, pojednostavljeno rečeno, treba nam anticiklona na većim geografskim širinama koja će se protegnuti do Grenlanda u smjeru sjever-jug, i “rasturiti” polarni vrtlog, kako bi se prekinuli vjetrovi koji onemogućavaju spuštanje hladnoće južnije.

Početak promjene od 15. prosinca

Sukladno očekivanom trendu AO indeksa, ponašat će se i prognostički modeli pa tako nikakva naznaka promjene sinoptičke situacije ne postoji do 15. prosinca. Ni tada neće biti golim okom vidljiva, ali će se nazirati na prognostičkim kartama.

Prognostički modeli vide slabljenje zonalne struje i promjenu toka mlazne struje što se vidi i na sljedećoj karti

Od 17. prosinca u skladu s promjenom tog toka, počeo bi i prvi pokušaj stvaranja bloka prema Grenlandu, no kako vidimo bio bi to vrlo stidljiv pokušaj, jer odmah iza anticiklone vidljiva je ciklona koja bi brzo zatvorila taj blok.

Ako ste pažljivo čitali, uvijek naglašavamo da kad se stvori anticiklonalni blok hladnoća se spušta po njegovoj prednjoj strani. Razlog tome je da se anticiklone na sjevernoj hemisferi vrte u smjeru kazaljke na satu, dok se ciklone vrte suprotno od kazaljke na satu. Anticiklone s prednje strane povlače hladnoću, sa stražnje toplinu, a ciklone obratno, s prednje strane toplinu, a sa stražnje hladnoću.

Upravo jedno takvo “curenje” hladnoće na prednjoj strani bloka prikazuje i sljedeća karta. Čak i bez karte rasporeda sustava, po ovoj karti temperature na oko 1500 hPa može se lako vidjeti gdje je anticiklona, jer s njene istočne odnosno prednje strane osjetno hladniji zrak kojeg je povukla s Arktika, slabeći polarni vrtlog.

Na karti kretanja mlazne struje također se vidi što bi se trebalo događati, odnosno spuštanje strujanja sa sjevera prema jugu.

Treba imati na umu da ovakva situacija nije dovoljna da bi hladnoća mogla doći dovoljno južnije za pravu zimu na našem području, tek dovoljno za početak ohlađivanja Europe. No, od nekuda se mora početi, a uz pravu ciklonu u Sredozemlju, dobili bi “usisavač” koji bi povlačio hladan zrak prema jugu, ali od te prve ciklone ne treba očekivati zimska čuda.

Ovaj će prvi blok bar malo ublažiti iznadprosječnu toplinu u prvoj polovici prosinca. O položaju bloka ovisit će i mogućnost oborina. Ako ostane na potezu Azori-UK-Grenland, stvorit će se mogućnost i za spuštanje hladnih fronti koje bi rezultirale stvaranjem sekundarnih ciklona u Sredozemlju. No, ako se postavi preistočno, i mi ćemo postati dio tog bloka pa bi dobili samo suhu hladnoću.

U svakom slučaju naznake postoje, a konkretnije zahladnjenje uz oborine, trebalo bi nastupiti u posljedjih 10 dana 2015. godine.

VAŽNO: Sve izrečeno u ovoj nalizi podložno je promjenama, jer je tekst napisan na temelju zadnje dostupnih prognostičkih materijala.


Negativan AO indeks donosi pravu zimu za kraj godine?


Registrirani korisnici

Spomenuli smo ranije u tekstu da prave zimske situacije ovise o AO i NAO indeksima, odnosno da čim je njihova vrijednost negativnija to su šanse za pravu zimu veće. Ne ovisi isključivo sve o njima, tu je još i zatopljenje u stratosferi, koje, ako se spusti u niži sloj cijepa polarni vorteks i omogućuje anticikloni da do kraja odradi posao, ali oni su ti koji daju naznake pravoj zimi.

Upravo karte trenda spomenutih indeksa idu u prilog tome da bi posljednji dani 2015. doveli do dolaska prave zime. U skladu s time počele su i prve crtarije modela za treću dekadu prosinca.
Na njima je vidljivo uspostavljanje snažnog anticiklonalng bloka od Azora do Grenlanda prema Božiću, i to gotovo na savršenom mjestu, što se vidi i iz sljedeće karte.

Vidljivo je na istoj slici da bi taj priljev hladnog zraka rezultirao i stvaranjem ciklone u Sredozemlju, a kako ta hladnoća dolazi na već pripremljeni teren snijeg bi iz ove situacije padao čak ina riječkom području iznad 200 metara.

Mlazna struja potvrđuje napisani trend. Hladnoća s dotokom u Sredozemlje, a interakcija hladnog zraka s toplijim Sredozemljem stvorit će ciklonu, koja će donositi snježne oborine Gorskom kotaru, Lici, unutrašnjosti zemlje, ali i sjevernom dijelu sjevernog Jadrana iznad 200 metara.

No, prerano je za mjeriti centimetre, jer se i ova situacija može promijeniti. Trend svakako postoji, ali treba vidjeti hoće li trend raznih pokazatelja pratiti i kratkoročni prognostički modeli.

Još jednom ćemo ponoviti. Od 15. prosinca počet će naznake promjene sinoptičke situacije, formiranje bloka 17. prosinca koji bi povlačio hladan zrak prema jugu, ali kako taj hladan zrak dolazi na toplo tlo, neće biti uvjeta za neke veće snježne oborine.
To potvrđuje i pozitivan AO indeks, najmanje do 20. prosinca

Ubrzo bi se nakon toga anticiklona povukla na nas i osim hladnijeg zraka oborina ne bi bilo, jer bi postali dio bloka. U tim uvjetima do izražaja bi došla bura.
Novo jačanje bloka na Atlantiku i postavljanje na pravo mjesto, moguće je 22. ili 23. prosinca kada bi hladnoća došla na već ohlađeno područje, a zatopljenje u stratosferi koje bi moglo nastupiti krajem godine sugeriraju modeli, još je jedan jamac da će drugi dio prosinca biti puno više zimskiji od prvog dijela.

Prvi dio prosinca smo dobro predvidjeli i najavili. Valjda će tako biti i s drugim dijelom kojeg najavljujemo u ovom tekstu.

Sličan sadržaj