ANALIZA: S početkom siječnja sve izglednija jaka promjena vremena

U jednom od naših tekstova na samom kraju istaknuli smo mogućnost da će nakon sušnog prosinca, siječanj i nova godina početi u posve oprečnom ugođaju.
Kontinuirano pratimo nekoliko relevantnih prognostičkih modela i ono što možemo u ovom trenutku potvrditi je da postoji trend da će od 3. siječnja nastupiti jača promjena vremena, ali još nisu poznati svi njeni detalji.

Prognostički modeli crtaju dva scenarija. U jednom bi do našeg područja trebala stići fronta s hladnim zrakom, donijeti brzopotezne oborine i zatim napustiti naše područje. Drugi vide formiranje sekundarne ciklone u Genovskom zaljevu koja bi se potom premjestila u srednji Jadran uz povlačenje hladnoće sa sjevera. To bi konkretno značilo i obilniji snijeg Gorskom kotaru, dok bi Kvarner imao miješanje oborina, s tom razlikm da bi na sjeveru i na višim predjelima dominirao snijeg.

Objašnjenje slike
Koji god da se scenarij ostvari, bit će to jedna od jačih zimskih promjena, gdje bi došlo do formiranja anticiklonalnog bloka na Atlantiku (A), zbog čega bi se hladni zrak spuštao po istočnom rubu te anticiklone (anticiklone se vrte u smjeru kazaljke na satu). Dolaskom do Sredozemlja stvorit će se uvjeti za stvaranje sekundarne ciklone u Ligurskom moru (C) (vrti se suprotno od kazaljke na satu) koja će uz premještanje u srednji Jadran donositi dovoljno vlage, ali i povlačiti dovoljno hladnoće (hladni sektor ciklone) za snježne oborine čak i na dijelovima Kvarnera.
Ciklona bi potom odmaknula prema jugoistoku uz jačanje, a za njoj bi rasla razlika u tlaku što stvara uvjete za buru, olujnu s orkanskim udarima.

Kako je do datuma spomenutog u ovoj analizi još 6 dana, a u obzir treba uzeti da već neko vrijeme ova promjena stoji na prognostičkim kartama, trenutna ostvarivost jače promjene početkom godine je 70 %, iako su i dalje moguće promjene.
Naravno, vrijeme je nepredvidljivo i uvijek može iznenaditi, a kako trend postoji, odlučili smo ga malo i analizirati, iako naglašavamo da ovdje nigdje nije riječ o prognozi, već isključivo o izgledima na temelju analize trenda.

Gledajući parametre za nastanak i razvoj zimskih situacija u Europi, također postoji trend zadržavanja hladnijeg vremena, posebno jer se na temelju AO i NAO indeksa može isčitati da bi u prva dva tjedna 2017. godine, na Atlantiku mogao biti prisutan blok, uz hlađenje europskog kopna, naročito onog bližem istoku Europe. No, o tome će biti još riječi u analizama kao i ovome što bi moglo uslijedii od 3. siječnja, brzopotezna fronta ili konkretna ciklona.

Sličan sadržaj