U klimatološko proljeće, sa zimskim vremenom

Izvor naslovne ilustracije : Neverin.hr
Prikaz sinoptičke situacije nad Europom 1.03.2022

Početak klimatološkog proljeća u našim će krajevima izgledati poprilično zimsko. Prvi će tjedan stoga donijeti ispodprosječne temperature, promjenjivo vrijeme i potencijalni snijeg za vikend.

Sinoptička situacija

Protekli vikend bili smo pod utjecajem ciklone kod Italije koja je donijela nove snježne oborine Gorskome kotaru. Ciklona se odmaknula dalje prema Turskoj, a sjeverno od našeg područja smjestila se anticiklona (A1) koja je povukla hladan zrak sa sjevera te je daljnjim odmakom centra prema Poljskoj uzrokovala zadržavanje sjeveroistočnog visinskog strujanja uz koje se održava spuštanje hladnog zraka prema Balkanskom poluotoku.

Prikaz sinoptičke situacije i temperature na 850 hPa (1500 m.n.v.) u utorak. Vidljiv je centar anticiklone A1 iznad Poljske i njeno djelovanje prema našem području. Hladnije boje – niže od 0°C, toplije boje – više od 0°C. Izvor : Windy

Osim te anticiklone (A1), nad Europom se nalaze još dva centra anticiklone i jedan kod Azora te su svi međusobno spojeni grebenima. Jedan od njih, onaj kod Irske (A2) potaknut će spajanje grebena s novom anticiklonom (A3) koja će se započet formirati iznad Grenlanda od ovog utorka, i time će ponovno sjeverni Atlantik biti „zatvoren” od slobodnog protoka ciklona.

Prikaz raspodjele sustava u srijedu. Vidljivo je spajanje anticiklone A2 s A3. Toplije boje – viši tlak, hladnije boje – niži tlak. Izvor : Windy

Već od srijede centar anticiklone (A1) započet će se pomicati prema Norveškoj, dodatno jačajući greben s anticiklonom (A3) pa će hladnoća s našeg područja postupno odlaziti dalje prema istoku što će uzrokovati prestanak višednevne bure i nailazak malo toplijeg zraka po visini.

No ne zadugo jer nova porcija hladnog zraka stiže uz Azorsku anticiklonu (A4) te će se već od četvrtka nalaziti nad zapadnom Europom. Prilikom toga bi se trebala oformiti nova ciklona kod Španjolske (C1) koja bi mogla odigrati ključnu ulogu u daljnjem ishodu situacije. Naime, ona anticiklona kod Norveške (Skandinavije ) (A1) u istom će trenutku povlačiti hladan zrak sa sjeveroistoka kontinenta prema našem području pa postoji mogućnost da ciklona krene jačati u Mediteranskom moru.

Prikaz raspodjele sustava u četvrtak navečer. Vidljivo je stvaranje nove ciklone C1 kod Španjolske te spuštanje hladnog zraka u sklopu anticiklone A1 kod Skandinavije. Izvor : Windy

Ukoliko se pogodi dobar „tajming” nailaska hladnog zraka i prilaska ciklone prema Italiji, postoji mogućnost da za vikend bude i oborina na našem području, koje bi mogle biti u obliku snijega u gorju, ali moguće i nižim predjelima, no zbog nedovoljne sigurnosti meteoroloških modela oko ishoda situacije, ovu ćemo promjenu opisati u dodatnoj vikend najavi.

Trodnevna prognoza za PGŽ

Utorak na Kvarneru još tijekom noći umjereno oblačno, a zatim do kraja dana uglavnom pretežno vedro dok u Gorskom kotaru do popodne uz umjerenu naoblaku te slabe do umjeren oborine u obliku snijega tijekom noći i jutra koji uz buru može biti nošen i uz obalu Kvarnera. Ukupno bi moglo pasti još 1 – 5 cm novog snijega. Na Kvarneru će puhati jaka i olujna bura, lokalno uz orkanske udare koja će prema kraju dana biti u slabljenju, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, a u Gorskom kotaru od – 6 do – 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 2°C.

Prikaz vrste oborina u utorak tijekom noći. Plavo – Snijeg, Crveno – kiša. Izvor : Istramet

Srijeda pretežno vedra na čitavom području. Bura će do sredine dana gotovo potpuno oslabiti, osim na senjskom području gdje bi se mogla zadržati umjerena s jakim udarima. U Gorskom kotaru slab povremen vjetar. Jutarnja temperatura na Kvarneru od – 1 do 4°C, lokalno u zaleđu do -3°C, a u Gorskom kotaru od – 10 do – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od – 2 do 3°C.

Četvrtak uglavnom pretežno vedar uz povremenu umjerenu naoblaku visinskog tipa, a navečer slijedi postupno naoblačenje sa zapada. Vjetar na čitavom području do popodne povremeno slab promjenjiva smjera, a zatim slijedi okretanje na slabo jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od – 2 do 3°C, lokalno u zaleđu do – 5°C, a u Gorskom kotaru od – 11 do – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

U petak veći dio dana oblačno, moguće su i slabe mjestimične oborine, u višim predjelima u obliku snijega. Zapuhat će bura, a dnevna temperatura za par stupnjeva hladnija.

Sličan sadržaj