Druga “marčana” bura na Kvarneru i snijeg u gorju

Izvor naslovne ilustracije : ČHMZ

Kao što smo u ranijoj tjednoj najavi spomenuli, ovoga će nam se vikenda spustiti hladan zrak sa sjeveroistoka prema središnjoj i južnoj Europi pri čemu će se naše područje nalaziti u blizini jezgre hladnog zraka pa bi dnevne temperature, a posebice jutarnje, trebale ostati niske.

Sinoptička situacija

Glavni uzročnik spuštanja hladnog zraka je anticiklona koja se nalazi na području Skandinavije (južna Švedska) što čini idealnu poziciju za povlačenje hladnog zraka sa sjevera Europe i zapadnog Sibira prema centralnoj Europi, ponajviše zbog rotacije zraka u sustavu (u smjeru kazaljke na satu).

U prošloj smo najavi spomenuli, da osim hladnog zraka koji je povezan s anticiklonom kod Skandinavije, postoji mogućnost da se u Mediteranskom moru, točnije kod Španjolske, potencira ciklona u sklopu nailaska hladnog zraka od strane Azorske anticiklone. Ciklona se već i formirala, no neće nastaviti put duž Mediteranskog mora prema nama jer se hladan zrak sa sjeveroistoka prebrzo probio do našeg područja, a samim time i sjevernog Mediterana što neće dopustiti da ciklona zavlada na našem području već će proći uz frontu po južnom dijelu i zahvatiti područje Jonskog mora i južnog Jadrana.

Zbog toga će naše područje ovoga vikenda ostati suho, a zbog pomaka anticiklone tijekom vikenda s juga Švedske prema Škotskoj, nastavit će se priljev hladnoga zraka što će uzrokovati duži period hladnog, burovitog, ali i pretežno sunčanog vremena. Takvo vrijeme moglo bi ići u korist neprocvalim biljkama jer će produžiti razdoblje mirovanja i umanjiti štetu od mraza, no one biljke koje su već procvjetale, njima bi nažalost ovakvo vrijeme moglo biti kobno za razvoj ploda.

Trodnevna prognoza za PGŽ

Subota na Kvarneru pretežno vedra dok u Gorskom kotaru umjereno do potpuno oblačnu uz mjestimice slab povremen snijeg. Na Kvarneru će dominirati umjerena i jaka bura s olujnim udarima koja će jačati na kraju dana, a u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, u zaleđu Rijeke do – 1°C, a u Gorskom kotaru od – 6 do – 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od – 2 do 3°C.

U nedjelju do sredine dana na Kvarneru pretežno vedro, a zatim uz umjerenu naoblaku do kraja dana. U Gorskom kotaru oblačno uz jačanje oborina sredinom dana pa bi ukupno moglo pasti i 1 – 5 cm novog snijega. Na Kvarneru i dalje bura koja će ojačati sredinom dana na jaku do olujnu s orkanskim udarima, osobito uz istočnu obalu Kvarnera gdje može biti i povremenog snijega nošenog burom. U gorju će sjeveroistočnjak ojačati prije podne na umjeren s jakim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, u zaleđu Rijeke do – 1°C, a u Gorskom kotaru od – 6 do – 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 2°C.

Prikaz vrste oborina u nedjelju navečer. Plava boja – snijeg, crvena boja – kiša (zbog jake i olujne bure snijeg). Izvor : Istramet
Prikaz brzine vjetra sredinom dana za vrijeme prilaska nove “fronte”. Izvor : Istramet

U ponedjeljak na Kvarneru povremeno pretežno vedro, a uglavnom će prevladavati umjerena naoblaka dok u Gorskom kotaru umjereno do potpuno oblačno uz slab povremen snijeg u drugom dijelu dana. Na Kvarneru će i dalje puhati bura, ovoga puta jaka s olujnim, a samo lokalno i orkanskim udarima, a u gorju slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, u zaleđu Rijeke do – 1°C, a u Gorskom kotaru od – 6 do – 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od – 4 do 1°C.

Sličan sadržaj