Ispodprosječne temperature i manjak oborina

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ

Nastavlja se period suhog zimskog vremena koje će na Kvarneru obilježavati bura, a u gorju promjenjivo oblačno vrijeme. Obilnih oborina još nema na vidiku pa ponovno postaje problem suše koja bi opet mogla zavladati.

Sinoptička postavka

I dalje nam na vrijeme utječe anticiklona koja se sada nalazi iznad središnje i sjeveroistočne Europe te svojim položajem uzrokuje pomicanje hladne zračne mase s područja Sibira prema središnjoj i jugoistočnoj Europi.

Na Atlantiku imamo stabilnu Azorsku anticiklonu koja prevladava jugom Atlantika (do ekvatora) te skupinu nekoliko ciklona po sjevernom području Atlantika koje neprestano „jure” sa zapada prema istoku oceana. Te ciklone ne mogu doprijeti do središnje Europe, a kamoli našeg područja zbog prisutne anticiklone koju smo opisali u drugom odlomku teksta.

Tijekom četvrtka anticiklona će dodatno ojačati na području Bjelorusije što ujedno znači da će se priljev hladnog zraka nastaviti do kraja radnoga tjedna, ali i vikenda što će uzrokovati da ciklone koje budu nailazile s Atlantika neće moći prolaziti dalje od zapadne Europe, odnosno zapadnih obronka Alpa pri čemu neće doći do stvaranja sekundarne ciklone koja bi zavladala našim područjem i donijela oborine. Zbog toga ćemo se i ovaj tjedan nastaviti družiti s burom zbog i dalje prisutnog sjeveroistočnog visinskog strujanja.

Do promjene u sinoptičkoj postavci možda dođe u zadnjem tjednu kalendarske zime (naredni tjedan).

Prognoza vremena za PGŽ

Srijeda pretežno vedra na čitavom području, do sredine dana uz burnu kapu po obroncima Grobničkih Alpi. Puhat će umjerena, ujutro i navečer do jaka bura s vrlo jakim udarima, a u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, u zaleđu Rijeke do – 3°C, a u Gorskom kotaru od – 6 do – 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Četvrtak pretežno vedro na čitavom području do sredine dana, a zatim slijedi postupno naoblačenje s istoka koje će najviše prevladavati u gorju gdje može biti i lokalno slabog snijega. Bura sredinom dana tek slaba, a ujutro i navečer umjerena s jakim udarima, u gorju slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, u zaleđu Rijeke do – 1°C, a u Gorskom kotaru od – 6 do – 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 3 – 7°C.

Petak pretežno vedar na čitavom području. Bura će malo ojačati pa bi maksimalno puhala umjereno do jako s olujnim udarima, a u gorju slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od – 1 do 4°C, u zaleđu Rijeke do – 5°C, a u Gorskom kotaru od – 9 do – 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 2°C.

Vikend sličan prethodnim danima, zadržat će se ispodprosječno hladno uz slabljenje bure prema kraju vikenda.

Sličan sadržaj