Nastavak sušnog i stabilnog razdoblja

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutne sinoptičke situacije nad Europom opisane u prvom i drugom odlomku sinoptičke situacije
.

Ni protekli tjedan na području PGŽ-a nije zabilježena ni „kap” oborine, tome u prilog idu i mjerenja sa službenih meteo postaja (DHMZ) na kojima se od početka mjeseca mjeri 0 mm na ovom području. Još nema vidika kraju sušnog razdoblja ne samo na našem području nego i u većem dijelu Hrvatske.

Sinoptička situacija

Veći dio klimatološke zime protekao je pod visokim tlakom (anticiklonom), a dominacija anticiklone nastavila se i u ovom mjesecu. Pod njom se i trenutno nalazimo, a centar se nalazi nad Jonskim morem zbog čega do nas prilazi južno i jugozapadno visinsko strujanje koje donosi nešto topliji zrak sa sjevera Afrike prema središnjoj Europi.

Uz tu anticiklonu na području Maroka smjestila se i ojačala ciklona koja donosi obilne oborine i iznadprosječne temperature području Španjolske i Francuske. Ciklona će se zadržati na tom području (Maroko, Alžir) do kraja ovoga tjedna i time, zbog udaljenosti, neće bitnije utjecati na vrijeme kod nas.

Uzrok zašto se ciklona neće pomaknuti prema nama leži u jakoj i prostranoj anticikloni koja se trenutno nalazi na području Rusije od kuda povlači hladan zrak. Ta će se anticiklona do vikenda pomaknuti zapadnije prema Bjelorusiji gdje će se spojiti s novonastalom anticiklonom koja će naići iz smjera Atlantika i time će stvoriti novu jaku i prostranu anticiklonu (1050 hPa) koja će utjecati na vrijeme u čitavoj Europi.

Prikaz sinoptičke situacije u četvrtak nad Europom. Crvenije boje – visok tlak, plavije boje – nizak tlak. Vidljivo je spajanje Azorske anticiklone (lijevo) sa Ruskom anticiklonom (desno) te prisutna ciklona kod Alžira. Izvor : Neverin

Zbog toga će od vikenda uslijediti novi prodor hladnoga zraka koji će doći iz smjera Rusije te uzrokovati treću marčanu buru, a zbog sjeveroistočnog nailaska hladne zračne mase, oborine će ponovno izostati.

Prikaz sinopričke situacije u subotu kada će se oformiti velika prostrana anticiklona (A) te je vidljiv prilazak hladnog zraka iz smjera Rusije koji će doći do našeg područja – crvena točkica. Izvor : Windy.com

Pomalo postaje sve izglednije da bi cijeli mjesec mogao proći bez oborina na ovom području što svakako nije dobro zbog hidrološke suše koja sve više jača, a posljedično tome, gledajući dugoročno, potencijalno bi moglo uslijediti kišno proljeće.

Prognoza za PGŽ

Srijeda do sredine dana na Kvarneru umjerena do potpuno oblačna možda i uz koju kap kiše na riječkom području, a zatim slijedi postupno razvedravanje. Do navečer na Kvarneru slab jugozapadnjak, u gorju umjeren, a zatim slijedi okretanje na buru koja će do kraja dana puhati umjereno do jako lokalno s olujnim udarima, a u gorju umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, uz more do 9°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Četvrtak na Kvarneru uglavnom pretežno vedro dok u gorju može biti prolazne umjerene naoblake te neznatne oborine u jutarnjim satima. Na Kvarneru će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, uz more do 9°C, a u Gorskom kotaru od – 2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Petak na čitavom području uglavnom pretežno vedar. Bura će dodatno ojačati na jaku s olujnim udarima, lokalno u pod Velebitskom kanalu i orkanskim udarima, a u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Vikend donosi zahladnjenje na čitavom području te nastavak bure na Kvarneru uz stabilno vrijeme.

Sličan sadržaj