U kalendarsko proljeće, s primjerenim vremenom

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ

U nedjelju (20.03) oprostili smo se od zime koja se ove sezone temperaturno najviše iskazala u posljednjem (3.) mjesecu, no deficit oborina svakako joj ne ide u prilog pa se ova zima bilježi kao jedna od sušnijih. Ulaskom u kalendarsko proljeće vrijeme se „posložilo” baš kako treba pa osim vedrih dana temperaturno će malo i ugrijati, što će potaknuti mnoge biljke na početak cvjetanja.

Sinoptička situacija

Već gotovo mjesec dana naše se područje nalazi pod utjecajem visokog tlaka zraka (anticiklone) koja se stalno centrom nalazila u blizini, ili sjeverno od nas ili sjeveroistočno što je uzrokovalo stalan dotok hladnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta.

Centar koji je protekli tjedan uzrokovao stabilno vrijeme trenutno se nalazi kod Poljske te se postepeno pomiče prema novonastalom centru kod Danske koji će već od srijede preuzeti ulogu glavnog centra. U isto vrijeme započet će širenje (odvajanje) grebena od novonastalog centra prema Balkanskom području pa će se ubrzo oformiti još jedan centar u južnom Mediteranu. Taj će centar biti glavni uzročnik zatopljenja koje je već postepeno započelo, a jačat će do vikenda jer će južnim položajem centra u odnosu na nas povlačiti topal zrak iz središnje i zapadne Europe prema nama.

Početkom vikenda uslijedit će dodatno odvajanje grebena od glavnog centra (kod Danske) koji će se za to vrijeme pomaknuti prema Engleskoj, a centar u južnom Mediteranu postepeno će se udaljavati prema istoku, odnosno Turskoj pa će i priljev toplog zraka malo popustiti.

Dakle i do kraja ovoga tjedna (možda i mjeseca) nas očekuje stabilno, vedro i ugodno toplo vrijeme, pravo proljetno pa savjetujemo da iskoristite još tih nekoliko lijepih dana jer uskoro bi (kad-tad) trebala uslijediti promjena sinoptike jer ukoliko se ne dogodi, počet ćemo se suočavati s ozbiljnim problemima suše.

Prognoza vremena za PGŽ

Srijeda potpuno vedra na čitavom području. Na istočnoj obali Kvarnera će puhati umjerena bura s jakim udarima, nešto jače ujutro, a u Gorskom kotaru slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, lokalno po udolinama do 2°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C.

Četvrtak također potpuno vedar. Vjetar na čitavom području slab promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno po udolinama do 3°C, a u Gorskom kotaru od – 2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Prikaz maksimalne dnevne temperature u četvrtak. Izvor : Istramet

Petak pretežno vedar uz mogućnost slabe povremene visinske naoblake. Vjetar slab, ujutro do umjeren promjenjiva smjera, u gorju uglavnom istočnih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno po udolinama do 3°C, a u Gorskom kotaru od – 2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Vikend stabilan, temperaturno će se zadržati slično, možda stupanj-dva niže vrijednosti, a od nedjelje nešto više oblaka.

Sličan sadržaj