DHMZ | Izražena promjena vremena na kraju ožujka

DHMZ, 28. 3. 2022. – Nakon neuobičajenog hladnog početka klimatološkog proljeća, zadnja dekada ožujka bila je obilježena postupnim porastom temperature zraka te je danju bilo i toplije od prosjeka za doba godine. Dosadašnje dane ožujka u većini predjela Hrvatske obilježio je i izražen manjak oborine u odnosu na višegodišnji prosjek te i velik broj sunčanih sati. Na nekim postajama, ponajprije na Jadranu, oborina je potpuno izostala. No, posljednji dani ožujka donose promjenu vremena uz čestu i lokalno obilnu kišu, jak vjetar i pad temperature zraka.

Tijekom srijede uspostavlja se jugozapadno visinsko strujanje na prednjoj strani prostrane termobaričke doline nad zapadnom Europom koja će se postupno približiti našim krajevima. U nižim slojevima atmosfere nad Sredozemljem će doći do procesa ciklogeneze (stvaranja ciklona) (Slika 1). Pritom će se ciklone premještati preko Hrvatske donoseći najprije razmjerno topao te vlažan i nestabilan zrak, a od petka osjetno hladniji (Animacija 1).

Slika 1. Prognoza prizemne sinoptičke situacije (polje tlaka zraka na razini mora (hPa) i atmosferske fronte) za 31. 3. 2022. godine u 12 UTC. Izvor: Deutscher Wetterdienst (DWD).
Animacija 1. ECMWF prognoza prizemnog tlaka zraka (hPa), relativne vlažnosti (%, obojano) u sloju između 850 hPa i 500 hPa te relativne topografije između 1000 hPa i 500 hPa (gpdam, crvene linije-topao zrak i plave linije-hladan zrak). Razdoblje animacije od 30. 3. 2022. u 00 UTC do 3. 4. 2022. godine u 00 UTC.

Kiše će već u srijedu najprije biti na Jadranu i u predjelima uz njega, a zatim i drugdje u unutrašnjosti. Pritom će na Jadranu biti i pljuskova s grmljavinom, mjestimice izraženih, a moguće je i nevrijeme. Tijekom oborinske epizode, u razdoblju od srijede, 30. 3., do subote, 2. 4., ponegdje se na Jadranu i uz njega očekuju akumulirane količine oborine veće od 100 mm, a u središnjim i istočnim predjelima veće od 30 mm (Slika 2).

Slika 2. ECMWF prognoza ukupne količine oborine (mm) u razdoblju od 30. 3. 2022. u 00 UTC do 3. 4. 2022. godine u 00 UTC

Osim značajnih količina oborine, bit će i vjetrovito, osobito na Jadranu uz jako i olujno jugo (Slika 3) te povremeno južni i jugozapadni vjetar.

Uslijed uzajamnog djelovanja jakog vjetra, niskog tlaka zraka i intenzivnih oborina, postoji mogućnost lokalnog poplavljivanja nekih riva i obalnog područja.

Slika 3. ALADIN-HR4 prognoza udara vjetra na 10 m visine (m/s) za 31. 3. 2022. u 00 UTC

Prema kraju tjedna s odmicanjem ciklone dalje na istok, postupno će pritjecati hladan zrak sa sjevera Europe te će zahladiti. Uglavnom u gorskim predjelima može biti i susnježice te snijega, a zatim uz smirivanje te razvedravanje ponovno raste vjerojatnost za pojavu mraza.

Sličan sadržaj