STIŽE (dugo očekivana) PROMJENA VREMENA uz lokalno obilniju kišu i snijeg u gorju!

Izvor naslovne ilustracije : ČHMU

Posljednji dani mjeseca ožujka ispunit će oborinsku statistiku pa mjesec u konačnici neće proći bez imalo oborina, iako to ne umanjuje činjenicu da kiša na ovom području nije pala točno mjesec dana (31 dan). Hidrološkoj suši s ovom promjenom dolazi kraj, no sa zimskim se vremenom još nećemo potpuno oprostiti.

Sinoptička situacija

Sinoptička situacija se nakon dugo vremena „zakomplicirala”, odnosno vrijeme u ovome tjednu neće biti stabilno, a nakon dugo vremena vraća se ciklonalna aktivnost u Jadransko i Mediteransko more. Razlog je tome što se anticiklonalno polje koje se nalazilo veći dio ove godine nad europskim područjem pomaknulo prema sjeverozapadu, odnosno Grenlandu pri čemu se uz duboku ciklonu kod Skandinavije sa sjevera otvorio put hladnome zraku prema središnjoj Europi, a na jugu se trenutno nalazi „otvoren” prostor za ciklone.

Za spomenuti je i da se na području Azora nalazi već dobro poznata anticiklona (A2) koja će se tijekom ovoga tjedna spojiti grebenom s Grenlandskom anticiklonom (A1) što će uzrokovati da se hladan zrak nastavi spuštati i dublje (južnije) od središnje Europe.

Ciklona koja će uzrokovati ovu promjenu vremena trenutno se nalazi na području Maroka (C1), a uz prisutnu ciklonu kod Francuske (C2) zajedno tvore veliko polje niskoga tlaka na zapadu kontinenta. Obje ciklone će se već tijekom današnjeg dana započeti pomicati prema istoku (našem području) i to jedna sa sjeverne strane Alpa (C2) i druga s južne (C1) pri čemu će ova s južne strane dodatno jačati pomičući se prema sjevernom Jadranu.

Prikaz sinoptičke situacije u srijedu, vidljivo je približavanje ciklone C1 prema našem području. Boje na karti označavaju temperaturu. Izvor : Windy

Putanja glavne (C1) ciklone bit će ni više ni manje nego direktno prema sjevernom Jadranu što će uzrokovati postupno jačanje južnih vjetrova i porast vlage po gotovo svim slojevima atmosfere koja će se odraziti u obliku postupnog naoblačenja, a s približavanjem ciklone i oborina. Stoga će se ciklona (C1) već tijekom četvrtka nalaziti na području Genovskog zaljeva gdje će sa svojih 992 hPa tlaka u centru ciklone uzrokovati vrlo nestabilnu atmosferu i obilne oborine na području Kvarnera i Gorskoga kotara, ali i u ostatku priobalja i zaleđa duž Jadranskog mora, osobito u Dalmaciji!

Nakon prolaska centra preko našeg područja dalje na sjeveroistok, zbog hladnoga zraka koji će se nalaziti sa sjeverne strane Alpa i postepeno „curiti” po zapadnim obroncima, nastat će nova ciklona kod Genove (C3) koja će zadržati jugozapadni smjer visinskog strujanja pa nakon prve ciklone neće biti klasične fronte već novi nailazak oborina tijekom petka.

C3 ciklona će se zadržati na području Genove dok se hladan zrak ne probije i s istočne strane prema našem području što će omogućiti u isto vrijeme nailazak hladnoga zraka i zadržavanje vlage po visini, odnosno oborina koje bi u višim predjelima Gorskoga kotara trebale prelaziti u snijeg. Uz postupno pomicanje C3 ciklone prema središnjem Jadranu tako će i hladan zrak sve više probijati iz smjera sjeveroistoka pa će subotu obilježiti pravo zimsko vrijeme uz niske temperature, olujnu buru na Kvarneru i snijeg u gorju.

Prikaz jačanja ciklone C3 prilikom probijanja hladnog zraka s zapada i istoka Alpa u petak. Vidljiv je odmak ciklone C1 prema sjeveroistoku. Plava linija označava hladnu frontu, a strelice smjer od kuda nailazi hladan zrak. Izvor : Windy

Ta bi ciklona (C3) trebala nastaviti svoj put prema Bugarskoj gdje će oslabiti i postupno nestati, no na području sjevernog Mediterana i dalje će se zadržati ciklogeneza, odnosno potencirat će se nova ciklona koja po trenutnim izlazima modela ne bi trebala uzrokovati nove oborine na području Kvarnera, no detaljnije ćemo svakako o tome pisati u novoj tjednoj najavi, a do tada iskoristite nedjelju za predah od promjenjivog i nestabilnog tjedna.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

U utorak na čitavom području umjerena, lokalno i potpuna naoblaka. Zapuhat će slabo jugo, u gorju umjeren jugozapadnjak koji će navečer pojačati. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno u zaleđu Rijeke do 3°C, a u Gorskom kotaru od 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Srijeda će prevladavati oblačno uz postepen nailazak kiše još od ranih jutarnjih sati najprije u zaleđu Kvarnera, a zatim povremeno i na ostatku područja. Ukupno bi do kraja dana u zaleđu Rijeke i istočnom Gorskom kotaru moglo pasti 15 – 30 mm, a na ostatku područja 5 – 20 mm. Do sredine dana će na Kvarneru puhati umjereno jugo, a u gorju jugozapadnjak, a zatim slijedi jačanje juga na Kvarneru na jako s lokalno olujnim udarima, a u gorju umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Prikaz udara vjetra u srijedu popodne. Vidljivi su lokalno olujni udari. Izvor : Istramet

U četvrtak tijekom jutarnjih sati do sredine dana očekuje se na čitavom području umjerena, a lokalno i jaka kiša uz izraženije nestabilnosti, a zatim od popodne slijedi slabljenje kiše te kratkotrajna pauza kasno navečer. Ukupno bi na Kvarneru moglo pasti 15 – 30 mm, lokalno u zaleđu i istoku preko 60 mm, a u Gorskom kotaru 25 – 50 mm. Do sredine dana će puhati umjeren do jak jugozapadnjak, u gorju jak s olujnim udarima, a zatim slijedi stanka te postepeno okretanje na umjerenu buru. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na čitavom području slična temperatura ili stupanj dva viša.

Prikaz količine oborine u intervalu od 3 sata u četvrtak u jutarnjim satima. Izvor : Neverin

Petak i dalje oblačan uz mjestimičnu kišu, u gorju i snijeg, a temperaturno će biti osjetno hladnije.

Vikend promjenjiv i prohladan, osobito ujutro, na Kvarneru će puhati jaka do olujna bura, a u Gorskom kotaru postoji mogućnost za još malo snijega. Detaljnije o vikendu u trodnevnim aktualnim prognozama.

Sličan sadržaj