Vikend uz zimsko vrijeme, snijeg će padati do mora!

U tjednoj smo najavi vremena spomenuli da bi ovoga vikenda trebao do nas pristići hladan zrak koji se spustio sa sjeveroistoka prema središnjoj Europi, a uz prisutnu Genovsku ciklonu, uspio se probiti sa zapadne strane Alpa i do Mediteranskog mora.

Ovaj će vikend ključnu ulogu u vremenu odigrati ciklona kod Genove koja se upravo produbljuje (jača) te će svojim djelovanjem dogurati frontu hladnog zraka i do našeg područja preko južne strane Alpa, odnosno iz smjera zapada. Pri takvom nailasku fronte i nakon nje će se zadržati jugozapadno visinsko strujanje pošto će se centar ciklone i dalje nalaziti kod Genove, a to će uzrokovati nove mjestimične oborine koje bi u gorskim predjelima trebale biti u obliku snijega, lokalno i u višem zaleđu Kvarnera.

Nakon ciklone zapuhat će kratkotrajna i ne tako izražena bura pošto se anticiklona koja će se nalaziti na zapadu Europe neće pomicati prema istoku pa samim time razlika u tlaku između ciklone i anticiklone neće biti velika nad našim područjem. U isto vrijeme hladan će se zrak zadržati do kraja vikenda i početka novog tjedna pa su u gorju (lokalno i na Kvarneru) mogući mrazevi koji bi mogli naštetiti procvalim biljkama. Dugotrajne stabilizacije još nema na vidiku.

Detaljna prognoza za PGŽ

Subota promjenjiva, do sredine dana oblačno uz povremenu slabu kišu, iznad 600 m.n.v. susnježicu i snijeg, a zatim slijedi djelomično razvedravanje na Kvarneru uz i dalje prisutnu povremenu slabu kišu koja lokalno može biti i izraženijeg karaktera. Ukupno bi moglo pasti 1 – 20 mm kiše te u gorju 1 – 10 cm snijega. U prvom dijelu dana slab do umjeren jugozapadnjak, zatim istočnjak i jugoistočnjak te kasno navečer postepeno okretanje na umjerenu buru, u gorju sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, uz more do 12°C, a u Gorskom kotaru 0 – 4°C. Sredinom dana i popodne na Kvarneru 3 – 8°C, uz more do 11°C, a u Gorskom kotaru od – 1 do 4°C. Kasno navečer još za stupanj niže.

Prikaz visine snijega po završetku oborina u nedjelju tijekom noći. Izvor : Meteoadriatic
Prikazu ukupne količine oborina tijekom subote. Izvor : Meteoadriatic

Nedjelja do sredine dana još umjerena do potpuno oblačna, a zatim slijedi kidanje naoblake prvo na Kvarneru, a onda i na ostatku područja. U gorju je moguć povremen kratkotrajan snijeg. Na Kvarneru će još tijekom noći i jutra puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima, a već prije podne slijedi slabljenje pa će ostatak dana proći uglavnom uz slab vjetar istočnih i sjeveroistočnih smjerova, a tako će puhati u gorju cijeli dan. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, lokalno uz more do 9°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

Prikaz udara vjetra u nedjelju tijekom noći i ujutro, vidljiva je olujna brzina (>20 m/s) u Vinodolskom kanalu i podno Velebita. Izvor : Istramet

U ponedjeljak će uglavnom prevladavati umjerena naoblaka, buru će zamijeniti vjetrovi južnih smjerova. Jutro još hladno, stupanj dva niže, a tijekom dana slične temperature kao u nedjelju.

Sličan sadržaj