Završetak klimatološke zime u zimskom stilu

Izvor naslovne ilustracije : ČHMU
Prikaz trenutnog sinoptičkog stanja nad Europom

Zadnji tjedan u ovoj klimatološkoj zimi omogućio nam je pravo proljetno vrijeme, vedro i sunčano uz dnevne temperature i više od 15°C što je uzrokovalo da neke biljke započnu s preranim cvjetanjem. Takve proljetne temperature u veljači mogu biti rizične za biljke jer zima nerijetko završi po klimatološkom kalendaru, a i ovoga puta izgleda da bi se zima mogla vratiti na određeni period na naše, ali i Balkansko područje.

Sinoptička situacija

Već od sutra (petak) slijedi nailazak anticiklone sa zapada uz koju se spušta hladan zrak sa sjeverozapada kontinenta prema našem području (detaljnije opisano u tjednoj najavi). Prilikom nailaska hladne fronte na obronke Alpa i ovoga puta će se hladan zrak brže „preliti” preko istočnog ruba nego zapadnog („Genovskog”) što će uzrokovati da ciklona ne ojača dovoljno pa obilnih oborina neće biti već bi glavninu promjene trebali “osjetiti” preko fronte. A s frontom se spušta hladan zrak koji će u početku na visini od 1500 m.n.v. (850 hPa) mjeriti -3°C što će biti dovoljno za još jednu snježnu epizodu u gorju.

Prikaz sinoptičke situacije u ponedjeljak, vidljivo je uzdizanje anticiklone prema sjeveroistoku te guranje hladnog zraka (plava linija) prema Balkanskom poluotoku. Crne strelice označavaju smjer gibanja zraka. Izvor : Meteociel

S odmakom ciklone prema jugu Italije nalazit ćemo se pod utjecajem anticiklone koja bi svoju putanju trebala usmjeriti preko središnje Europe na sjeveroistočnu što će uzrokovati zadržavanje hladnog zraka iznad našeg područja do kraja ovoga mjeseca. Minusa u gorju, a ponegdje i u najvišim predjelima Kvarnera kao i bure koja bi mogla stvarati probleme u prometu zasigurno ovaj vikend neće faliti, a po trenutnim izlazima modela zima će se do daljnjeg uz kraće prekide zadržati na našem području.

Detaljna prognoza za PGŽ

Petak ujutro umjereno do potpuno oblačno, a od sredine dana postepeno će nailaziti oborine, ponajprije u gorju gdje će kiša brzo prelaziti u snijeg koji će jačati. Oborine će svoj vrhunac dostići nakon prolaska fronte pa će do navečer snijeg padati u Gorskome kotru, a kako oborine budu slabile tako bi se snježna granica mogla spustiti na Kvarneru do 550 m.n.v. U gorju bi moglo pasti 5 – 15 cm snijega, na Učki do 10 cm, a ostatak područja uglavnom 1 – 15 mm susnježice i kiše. Do nailaska fronte vjetar u slabljenju, a zatim slijedi okretanje na jaku buru s olujnim te lokalno u podvelebitskom kanalu i orkanskim udarima. U gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, u zaleđu Rijeke do 1°C, a u Gorskom kotaru od 2 – 7°C. Do nailaska fronte 3 – 4°C toplije, a zatim slijedi zahladnjenje pa bi se navečer na Kvarneru mjerilo 2 – 7°C, u zaleđu Rijeke do 1°C, a u Gorskom kotaru od – 4 do 1°C.

Prikaz vrste oborina, plavo – snijeg, crveno – kiša. Izvor : Istramet

U subotu na Kvarneru suho uz naoblaku koja će se zadržati do sredine dana nakon čega slijedi razvedravanje dok bi se u Gorskom kotaru trebalo zadržati umjereno do potpuno oblačno uz lokalni povremeni snijeg. Bura će od jutra dodatno jačati prema kraju dana pa će se na Kvarneru mjeriti jaka do olujna s orkanskim udarima. U gorju umjeren, lokalno i jak sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2- 7°C, u zaleđu Rijeke do 0°C, a u Gorskom kotaru od – 5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od – 2 do 3°C.

Prikaz brzine vjetra u subotu navečer. Izvor : Istramet

Nedjelja na Kvarneru uglavnom pretežno vedra uz kratkotrajnu umjerenu naoblaku dok u Gorskom kotaru od jutra uz povremeni slab i umjeren snijeg koji će podebljati pokrivač za par cm. Bura će na Kvarneru puhati jako do olujno s orkanskim udarima pa snijega nakratko nošenog burom može biti do obale uz obronke planina. U gorju umjeren sjeveroistočnjak s jakim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, u zaleđu Rijeke do -2°C, a u Gorskom kotaru od – 6 do – 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru od – 2 do 3°C.

U ponedjeljak pretežno vedro na čitavom području uz kratkotrajnu umjerenu naoblaku. Vjetar će malo oslabiti, a temperatura za stupanj niža.

Sličan sadržaj