Primjeren kraj klimatološke zime, do vikenda stabilno

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ

Prošli tjedan obilježilo je promjenjivo vrijeme koje je napokon donijelo obilniju kišu na Kvarneru i Gorskome kotaru, gdje je u dva navrata palo i malo snijega 1 – 10 cm. To je bio prvi dinamičniji tjedan od početka godine, a uvod je u razdoblje koje nam slijedi u zadnjem tjednu ove klimatološke zime.

Sinoptička situacija

Preko našeg je područja u ponedjeljak prošla ciklona koja se razvila u sjevernom Jadranu, a za sobom je povukla izraženu frontu koja nam se spustila sa sjevera i donijela lokalno izraženije pljuskove uz tuču te snijeg u predjelima iznad 650 m.n.v.. Ciklona će nastaviti svoj put dalje prema Grčkoj, a zatim na istok Mediterana gdje će se nalaziti za vikend.

Velika prostrana anticiklona (A1) koja spaja istok i zapad Atlantika uzrok je odmicanja ciklone prema već spomenutoj ruti jer će pružiti svoj greben prema središnjoj Europi gdje će dodatno ojačati i postati nova anticiklona (A2). Od srijede će se centar te nove anticiklone (A2) smjestiti iznad područja Hrvatske, a zbog toga će nam prvih nekoliko dana ovog tjedna prevladavati stabilno i uglavnom sunčano vrijeme, a temperaturno će se zadržati blago iznad prosjeka.

Prikaz sinoptičke situacije u srijedu navečer kada će se naše područje nalaziti pod anticiklonom A2, a na Atlantiku je vidljivo povlačenje hladnog zraka uz pomoć A1 iz Kanade prema zapadnoj Europi. Izvor : Windy

Anticiklona (A1) odigrat će glavnu ulogu u stvaranju moguće sinoptičke situacije za vikend. Vrlo hladan zrak koji se izlijeva u zapadni Atlantik bit će povučen uz pomoć anticiklone (A1) i ciklone na sjeveru Atlantika skroz do zapadne Europe, a zatim bi anticiklona trebala uzdignuti greben malo prema sjeveru pri čemu bi se osigurao dotok hladnog zraka i do našeg područja. Zasad se čini da bi hladan zrak mogao potencirati ciklonu kod Genove, a dobrim „tajmingom” hladne fronte kroz istočne obronke Alpa mogao bi rezultirati i novim snježnim padalinama, ponajprije u gorju. Time bi u vikend ušli s pravim zimskim vremenom, ispodprosječnom temperaturom, snijegom u gorju i izraženom burom na Jadranu.

Zbog dalekog termina prognoziranja, bit će objavljena nova analiza te ciklone, zadnje u ovoj klimatološkoj zimi.

Prognoza za PGŽ

Utorak na čitavom području pretežno vedar. Na Kvarneru će puhati umjeren do jak sjeverac i bura koji lokalno mogu imati olujne udare, a u Gorskom kotaru do sredine dana umjeren sjeveroistočnjak s jakim udarima, a od popodne vjetar u slabljenju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Prikaza brzine vjetra u utorak ujutro. Izvor : Istramet

Srijeda također pretežno vedra. Do sredine dana će puhati slab sjeverac i sjeveroistočnjak, a zatim jačanje na umjeren do jak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, u zaleđu Rijeke lokalno do -1°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Četvrtak i dalje stabilan, od popodne će uslijediti nailazak naoblake sa zapada pa će navečer prevladavati oblačno na čitavom području. Vjetar do sredine dana uglavnom slab promjenjiv smjera, a zatim slijedi okretanje na jugozapadnjak i jugo koje će postupno jačati prema kraju dana na umjereno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, u zaleđu Rijeke lokalno do -1°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Petak nestabilan uz kišu sa zahladnjenjem i snijegom u višim predjelima.
Vikend hladan i stabilan, na Kvarneru uz olujnu buru. Detalje donosimo uskoro.

Sličan sadržaj