ANALIZA: U idućem tjednu iznadprosječna toplina, ali postoje naznake hladnijeg prodora u veljači

 

Trenutno je Madden-Julian oscilacija vrlo aktivna, prelazivši faze 3 i 4, koje prethode pozitivnom indeksu sjevernoatlantske oscilacije (NAO+). Posljedično, podržava se ciklonalna cirkulacija na Atlantiku uz iznadprosječne temperature zraka u većem dijelu Europe. Uzimajući u obzir odgođeni period od 7 do 10 dana od danas, veći dio europskog kontinenta trebao bi dobiti val iznadprosječne topline iza 22. siječnja, čime bi se završio prisutan val hladnijeg vremena na sjeverozapadu kontinenta.

Faze 5 i 6, kroz koje će oscilacija prolaziti tokom kraja siječnja, potenciraju mogućnost formiranja anticiklonalnog bloka, no za takvo nešto bit će potrebno barem 10 do 15 dana, a s obzirom na aktivnost same oscilacije i odmicanje prema fazi 7, ne upućuje trenutno na dugo održavanje blok situacije pa bi indeks sjevernoatlantske oscilacije mogao slabjeti krajem siječnja i početkom veljače.

Ulazak u fazu 7 trebao bi nastupiti do početka veljače, statistički korelirajući sa negativnim indeksom (NAO-). Ova činjenica otvara prostor za povlačenje osjetno hladnijeg zraka sa sjevera kontinenta. Poslije uzetog u obzir perioda zakašnjenja, možemo reći da trenutno postoje naznake da bi nam druga polovica veljače mogla biti hladnija.

Naravno, preostaje ispratiti razvoj cijele situacije, a u nastavku mjeseca ćemo se fokusirati na ponašanje stratosferskog polarnog vrtloga i njegovu propagaciju u gornjim slojevima troposfere.

Sličan sadržaj