Jugo, obilne oborine i temperature iznad prosjeka. Krajem tjedna bura, snijeg i temperature ispod prosjeka

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz odstupanja temperature od prosjeka. Vidljivo je da će se nad Europom “sukobiti” zrak topliji i hladniji od prosjeka, a fotografija je preuzeta za termin nailaska fronte do našeg područja, petak u jutarnjim satima.

Uvod

Prošli tjedan napokon smo doživjeli jedan kvalitetan prodor hladnog zraka koji je uzrokovao spuštanje temperature ispod ništice uz obalu i more, a dvoznamenkasti minusi nisu izbjegli ni gorske krajeve, no za potpuni ugođaj zimskog vremena falio je snijeg, odnosno konkretniji snježni pokrivač u gorju.

Ulaskom u novi tjedan hladno nas vrijeme napušta, a južina i klasično „jesensko” vrijeme uzima maha pa je neizbježno da na riječkom i gorskom području padne obilna kiša. Srećom, klimatološki smo u „srcu zime” pa je novi prodor hladnoga zraka izgledan već u petak pri čemu snijega ovoga puta ne bi trebalo falit u gorju, dok poneka pahulja može zalepršati i do mora!

Sinoptička situacija

Na vrijeme je jučer utjecala sekundarna ciklona koja se razvila na sjeveru Italije te brzinski premjestila južnije od nas pa samim time oborinski nije bila izdašna. Njena fronta je sinoć prolazila nizinskom Hrvatskom gdje je palo i par centimetara snijega, no zbog slabljenja ciklone i brzog odmaka prema jugu, hladan zrak se zadržao svega nekoliko sati iznad naših glava, a oborina s frontom na zapadu Hrvatske nije ni bilo. Nakon fronte naše se područje trenutno nalazi pod oslabljenim grebenom anticiklone s juga Mediterana.

Gledajući širu sinoptičku situaciju, na sjeveroistoku Europe imamo dvije jake ciklone koje svojim djelovanjem spuštaju hladan zrak do središnje Europe pri čemu ona večerašnja fronta predstavlja probijanje hladnog zraka iz središnje Europe nakratko u južnu, odnosno nad Balkanski poluotok. Na području Azora također imamo ciklonu koja osigurava dovoljnu količinu vlažnog i toplog zraka južnoj Europi s obzirom da je na snazi izraženo zapadno i jugozapadno visinsko strujanje od te ciklone prema našem području i dalje na istok. Anticiklona se trenutno nalazi daleko nad Grenlandom.

Prikaz trenutne sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad. Vidljivo je da se nalazimo pod blagim utjecajem grebena anticiklone nakon fronte u noći s ponedjeljka na utorak. Na sjeveroistoku imamo dva ciklonalna centra, a nad Azorima još jedan dok se anticiklona nalazi u gornjem lijevom kutu. Od ciklone kod Azora preko našeg područja do ciklone kod Rusije proteže se zapadno i jugozapadno visinsko strujanje. Izvor : Neverin

U nastavku tjedna očekuje se premještanje ciklone s Azora prema središnjoj Europi, a kako ciklona bude krenula na svoj put tako će nad našim područjem jačati jugozapadno visinsko strujanje koje će već u srijedu uzrokovati orografske oborine koje će donijeti novu obilniju kišu Rijeci, njenom zaleđu i gorju. Jačanjem jugozapadnog visinskog strujanja jačat će i jugo pri površini pa olujnih udara ne bi trebalo izostati, posebice u Gorskom kotaru.

Nad Atlantikom će se tijekom srijede razviti nova anticiklona povodom „izlijevanja” polarnog zraka iz Sjeverne Amerike u zapadni Atlantik pa će to dodatno prisiliti anticiklonu na pomicanje prema istoku. Prilikom pomicanja prema istoku, anticiklona će se mostom visokog tlaka povezati s Grenlandskom anticiklonom te će time potpomognuti i usmjeriti spuštanje hladnog zraka iz sjeverne i središnje Europe prema našem području.

Prikaz sinoptičke situacije u srijedu navečer gdje se lijepo vidi spajanje i razvoj nove anticiklone između Atlantske i Grenlandske. Na lijevoj strani vidljiva je duboka i jaka ciklona koja će donijeti uspostavu zonalnog strujanja koje će pomaknuti sustave prema istoku. Toplije boje viši tlak, hladnije boje niži. Izvor : Windy

Granica hladnog zraka (fronta) u četvrtak će se nalaziti na obroncima sjevernih Alpa što će s južne strane uzrokovati potenciranje sekundarne ciklone kod Genove, no zbog nastanka izrazito duboke ciklone na zapadu Atlantika (potaknute izljevom polarnog zraka iz Amerike u Atlantik), ojačat će zonalno strujanje i svi će se sustavi započeti pomicati prema istoku što će ubrzati dolazak anticiklone prema središnjoj Europi i time se sekundarna ciklona kod Genove neće stići oformiti.

Sukladno tome najizglednije je da će hladan zrak tijekom petka stići do našeg područja u sklopu fronte sa sjeveroistoka. Prilikom prolaska fronte kiša će u gorju brzo prijeći u snijeg, a na Kvarneru će zapuhati bura što će biti početak pravog zimskog vikenda uz buru i temperature ispod prosjeka!

Prikaz sinoptičke situacije u petak ujutro pred frontu kada će nakratko i doći do stvaranja sekundarnog centra kod Genove, no najznačajniji utjecaj imat će sama fronta. Na zapadu Europe nalazi se novo nastala anticiklona koja će se pomicati prema našem području te uzrokovati jaku i olujnu buru. Izvor : Neverin

Anticiklona će za vikend centrom prelaziti preko našeg područja te se postepeno kretati dalje na istok što će otvoriti prostor za ponovnu uspostavu jugozapadnog visinskog strujanja u sklopu jačanja zonalnih vjetrova pa je izgledno da se zima ipak neće zadržati neki duži period.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak pretežno vedar, u Gorskom kotaru do ujutro još uz umjerenu naoblaku, a zatim i tamo vedro. Na Kvarneru će puhati umjerena i jaka bura, a na istoku Kvarnera s olujnim udarima dok u Gorskom kotaru slab istočnjak do sredine dana. Popodne slijedi smirivanje vjetra, a navečer postepeno okretanje na jugo, u gorju jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, u zaleđu Rijeke do -3°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 3°C.

Prikaz brzine udara vjetra u utorak ujutro. Bura će puhati do sredine dana jako s olujnim udarima. Izvor : Istramet

Srijeda oblačna još od prvih sati, a od jutra stiže i kiša koja će padati slabo i umjereno do kraja dana. Jačih intenziteta može biti u zaleđu Rijeke prema gorju i oko Učke gdje se i očekuje najviše kiše, a najmanje na jugu Kvarnera gdje može biti i dužih suhih perioda. Ukupno bi do kraja dana moglo pasti 10 – 50 mm, a u zaleđu Rijeke i gorju lokalno do 100 mm! Na Kvarneru će puhati jako jugo čiji udari mogu dosezati olujne vrijednosti, a u gorju jugozapadnjak slične jačine. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru -2 – 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Maksimalna temperatura bilježit će se krajem dana.

Prikaz ukupne količine oborina tijekom srijede. Vidljivo je da će najviše kiše pasti u zaleđu Rijeke i gorju, lokalno do 100 mm. Izvor : Meteoadriatic

Četvrtak oblačan, a do podne uz umjerenu kišu koja u toku noći može biti i jaka, lokalno uz grmljavinu i sitnu tuču. Sredinom dana oborine će se smanjiti na slabe te će se uglavnom zadržavati zaleđa Rijeke i Gorskog kotara. Jug Kvarnera popodne može imati i kraće periode umjerene naoblake. Ukupno bi moglo pasti 5 – 30 mm, a u zaleđu Rijeke i gorju do 60 mm. Još u toku noći na Kvarneru će puhati jako jugo uz lokalne olujne udare, u gorju jugozapadnjak, a sredinom dana smirivanje te će do kraja dana nastaviti puhati slab jugozapadnjak na čitavom području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, na jugu do 15°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Prikaz brzine udara juga u četvrtak u toku noći. Vidljivo je da će udari mjestimice dosezati olujne vrijednosti (>60 km/h!). Izvor : Meteoadriatic

Petak oblačno uz slabu kišu, a ujutro uz nailazak fronte jačanje oborina na umjerene i jake pri čemu će kiša brzo prelaziti u snijeg najprije u Gorskom kotaru gdje se očekuje stvaranje snježnog pokrivača od 15 – 25 cm do kraja dana. Oborine će na Kvarneru nakon prolaska fronte sredinom dana oslabiti na slabe pa uz spuštanje snježne granice snijeg bi se pred kraj oborina popodne mogao spustiti i do 300 m.n.v. pri čemu bi snijega nošenog burom moglo biti i do mora posebice na istoku Kvarnera. U višim krajevima zaleđa Rijeke (iznad 500 m.n.v.) moguće je i stvaranje tanjeg snježnog pokrivača 1 – 5 cm. Kasno popodne oborine bi trebale stati i u gorju, a zatim slijedi razvedravanje.

S prolaskom fronte zapuhat će jaka bura i istočnjak koji će dodatno jačati prema kraju dana pa bi navečer na Kvarneru mogla puhati jaka i olujna bura uz orkanske udare na istoku Kvarnera, a u Gorskom kotaru umjeren do jak sjeveroistočnjak. Problemi u pomorskom, ali i obalnom prometu vrlo su izgledni. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno 14°C, a u Gorskom kotaru 1 – 5°C. Na Kvarneru popodne 0 – 5°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Prolaskom fronte osjetno će zahladiti!

Prikaz visine snijega u petak popodne kada se očekuje prestanak oborina. U Gorskom kotaru je izgledno do 25 cm snijega, ujedno i najviše u Hrvatskoj. Izvor : Neverin

Subota u znaku stabilnog i pretežno vedrog vremena. Puhat će jaka i olujna bura, na istoku Kvarnera s orkanskim udarima koji mogu prelaziti 160 km/h! Popodne postepeno smirivanje vjetra. Problema u pomorskom i obalnom prometu bi moglo biti, ali i u Gorskom kotaru zbog poledice i snijega. Jutarnja temperature na Kvarneru od -1 do 4°C, u zaleđu Rijeke do -5°C, a u Gorskom kotaru od -10 do -5°C. Tijekom dana na Kvarneru 2 – 7°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C.

Nedjelja također stabilna i vedra, vjetar će se skroz primiriti, a temperaturno slično suboti.

Sličan sadržaj