Analiza vala vrućine na Sjevernoameričkom kontinentu

Iznimni toplinski val pogodio je ovih dana veliki dio Sjeverne Amerike. Prvenstveno se to odnosi na sjeverozapad kontinenta. Zabilježeno je na stotine datumskih rekorda postaja, velik broj rekorda mjeseca lipnja kao i apsolutnih rekorda.

Najupečatljiviji je svakako onaj gdje je 3 dana za redom izmjerena najviša temperatura u Kanadi od kada postoje relevantna mjerenja.

PrekJučerašnji dan je tako ušao u povijest sa čak 49.6°C izmjerenih u Lytton-u. Po svemu sudeći, to je i najviša temperatura izmjerena na sjevernoj hemisferi iznad 45°N.

Velik dio pacifičkog priobalja i unutrašnjosti uz njega su tako zabilježili temperature kojih se nebi posramila niti pustinjska Sahara.

Kanadska provincija British Columbia samo je u utorak po preliminarnim podacima imala velik broj postaja sa temperaturama iznad 40°C.

Ništa blaže nije niti u SAD-u. Oregon je tako dobio svoj apsolutni rekord. Izmjereno je 47.8°C na postaji Hermiston AP. Salem 47°C, Portland 46.6°C, Seattle je mjerio 42°C itd.

Nastavak vrućine se očekuje i sljedećih dana, iako nešto blaži za obalni i priobalni dio dok će se vrućina premještati više u unutrašnjost.

Rekordi će se zbrajati, a događaj će biti zabilježen kao jedan od najintenzivnijih, ako ne i najintenzivniji u novijoj povijesti sjevernoameričkog kontinenta.

Krivac za ovakvu sinoptičku situaciju je tzv. Omega blok. Što je točno Omega blok i kako je došlo do nastanka ekstremne vrućine pogledajte u analizi u videozapisu ispod.

N.V.

Sličan sadržaj