ANALIZA | Zahladnjenje koje nas podsjeća na jesen

Nakon visokih temperatura koje su vladale dug period, dolazi nam pad temperature s oborinama i prvi pahuljanjem već iznad 900 metara nad morem, prema sadašnjim numeričkim izračunima. 
No, u ovom tekstu nećemo se baviti prognozom. U tekstu ćemo opisati kako su samo neki faktori zajedničkim djelovanjem doveli do ove jače promjene sinoptičke situacije nad Europom, ali i našim krajevima.

Kada “leptir” Bualoi, tamo negdje, zamahne krilima

Pogledajmo prvo kakva je raspodjela baričkih sustava nad sjevernom hemisferom prije dolaska zahladnjenja i oborina do nas.

slika
Označene su anticiklone (AC) koje igraju važnu ulogu u destabilizaciji našeg vremena. Posebno je izražena AC iznad Aljaske koja ima klimatološki rekordne vrijednosti visokog tlaka. 

Ovako visok tlak nastao je najviše zbog toplih voda sjeveroistočnog Pacifika, zagrijanih još od utjecaja blokirajućih sustava koji su vladali još od finalnog zagrijavanja u stratosferi tijekom mjeseca svibnja te zbog manjka leda u tom dijelu Sjevernog pola i utjecaja tajfuna Bualoi. Na sljedećoj slici prikazana je anomalija površinskih voda.

slika

Na animaciji ispod može se vidjeti kako se pravi ta impresivna anticiklona, u interakciji tajfuna sa sjeverno-pacifičkim jetom – mlaznom strujom (na slici ispod obilježen strelicom), ali i kako se onda modulira sam jet stream (JS) sve do Europe, formirajući niz dolina i grebena poznat kao Rossby wave train.

slika
slika

Sada se jasno vidi tko pomaže u nastanku one slike s početka teksta. Kasnije se vidi utjecaj još jedne tropske oluje, ali sada bliže nama, a to je Pablo (bit će riječi kasnije).

Vrijednosti nekih parametara telekonekcije koji najavljuju promjenu pozicije baričkih sustava iznad Europe

Ova jaka AC iznad istoka Pacifika izazvala je razlijevanje hladnog zraka preko središnjeg dijela Sjeverne Amerike (prikazano na drugoj slici). Ovo može biti vrlo čest slučaj tijekom praćenja vremenskih prilika ove jeseni i zime.
Zato ovaj tekst akcentira ovakvu postavku baričkih sustava koji mogu diktirati vrijeme u većem dijelu Europe. Ovo bi bio recept (nikako ne i jedini po trenutnim uvjetima koji vladaju na sjevernoj hemisferi) za hladne prodore u narednom periodu.

Imamo sljedeće vrijednosti parametara telekonekcije:

• Eastern Pacific Oscillation (EPO) – Negativan (kao rezultat visokog tlaka iznad Aljaske)

slika

• Pacific North America Pattern (PNA) – Blago negativan, taman takav da ne spušta JS nisko preko Atlantika pa nema brzog izlijevanje hladnog zraka preko istočne obale SAD-a dalje preko Atlantika.

slika

• North Atlantic Oscillation(NAO) – Negativan (za period koji se analizira)

slika

Ova postava nije idealna, ali zbog vrlo toplih voda istočnog Pacifika ta činjenica može biti nepovoljna za dublje zimske prodore preko Europe, stoga se i obrazlaže ova postava baričkih sustava. Pogledajte kakako izgledaju JS i anomalije tlaka pri ovim parametrima:

slika

slika

Uzdiže se privremeni greben preko Atlantika, anticiklona iznad Greenlanda, most visokog tlaka od Grenlanda do Aljaske, a iznad Aljaske je već formirana anticiklona.
Zbog ovakve situacije na ovim geografskim širinama (rasprostranjeni visoki tlak) jasno je da AO (Arctic Oscillation) poprima negativan predznak:

slika

Utjecaj tropske oluje Pablo

Ono što je preostalo još opisati ovim tekstom je utjecaj tropske oluje Pablo. Ova oluja svojom cirkulacijom izravno utječe na dodatno dovlačenje zraka bogatog vlagom iznad oceana sve do Skandinavije i Rusije. Na sljedećoj slici je taj dotok vlažnog zraka obilježen i naziva se atmosferska rijeka:

slika

Animacija

slika

Drastične razlike u temperaturama na malom prostoru iznad Europe i naznake vremenskih prilika za naredni period

U nedjelju je izmjerena najniža jutarnja temperatura u Finskoj -23.4°C, još od 26.10.2012., dok južni i jugoistočni dio Europe uživa u visokim temperaturama. 

slika

Taj hladni zrak se polako spušta i prema našim krajevima, naravno uz određene modifikacije. Impresivna je baš ta razlika u temperaturama na našem kontinentu, nastala zbog ranije opisane situacije, te kao rezultat imamo ovo:

slika

slika

slika

Ako se pogledaju prve dvije slike primjećuje se dolina južno od Grenlanda, a primjetno je da su tu vode i hladnije, PNA sa “svojim baričkim sustavom” lošiji (mi često priželjkujemo PNA da je većih vrijednosti), što bi dovelo do ponovnog porasta temperature iznad Balkana, ali uz mogućnost oborina. Sada je spomenut još jedan potencijlano negativan faktor za one koji vole zimu, a to je raspodjela toplijih hladnijih voda duž sjevernog Atlantika (označeno plavom strelicom i krugom na drugoj slici sa početka teksta). To je ono na što bi trebalo obratiti pažnju u predstojećem periodu, a vjerojatno će biti obuhvaćeno sljedećim analizama.

slika

Sličan sadržaj