Medicane donosi obilnu kišu i poplave Egiptu i dijelovima Izraela

Znamo za uragane, tajfune i ciklone. Sve su to oluje, ali u različitim krajevima svijeta. Postoji i ‘medicane’, oluja koja nastaje u Mediteranu.

Očekuje se da će rijetki olujni sustav s tropskim karakteristikama smješten na istočnom Sredozemnom moru donijeti vjetar i poplave u dijelove Egipta i južnog Izraela početkom vikenda.

Poznate kao “medicane”, ove polutropske oluje formiraju se preko Sredozemnog mora i imaju slične karakteristike tropske oluje ili uragana.

Oluja će zahvatiti egipatski Sinajski poluotok u petak navečer ili u subotu, donoseći opasnost od poplava, grmljavinskog nevremena i oštećenja od snažnih vjetrova.

Medicani su češći u središnjem ili zapadnom Sredozemnom moru. Rijetko se javljaju tako daleko na istoku.

Njegovi će glavni utjecaji što se tiče vjetra, kiše i grmljavine biti negdje od sjeveroistoka Egipta, preko Izraela, a možda i južnog Libanona sve do subote kasno poslijepodne.

U kratkom periodu past će između 25 i 50 mm oborine. Prema predviđanjima nekih meteoroloških službi, lokalno može pasti i više od 100 mm oborine. Uz kišu, jaki vjetrovi zahvatit će i obalu sjeveroistočnog Egipta tijekom subote. Vjetrovi će dostići brzinu od 80 km/h. To će biti dovoljno snažno da uzrokuje i štete u obalnim područjima.

Sličan sadržaj